• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uitstel van betaling voor Gerry Weber: wat ging eraan vooraf?

Uitstel van betaling voor Gerry Weber: wat ging eraan vooraf?

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business|ACHTERGROND

Duitsland - Modefabrikant Gerry Weber International AG heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd om de moedermaatschappij succesvol te kunnen herstructureren. Voor branchekenners was dat geen verrassing, want de Duitse modebranche heeft het momenteel lastig en ook Gerry Weber zit al enige tijd in zwaar weer. FashionUnited zet de ontwikkelingen op een rijtje die het Gerry Weber de afgelopen jaren lastig hebben gemaakt.

In 2014 zag het er na vijf succesvolle jaren nog goed uit voor het concern. In december werd modebedrijf Hallhuber uit München overgenomen. Ook had het concern plannen voor een tweede poging op de markt voor herenmode. Maar vier jaar geleden waren er ook al tegenvallende resultaten vanwege het warme weer. De jaaromzet bleef met 852 miljoen euro stabiel, in plaats van met 50 miljoen te stijgen naar 900 miljoen, zoals verwacht.

2015

De Europese modebranche had het in 2015 lastig en dat drukte ook bij Gerry Weber op het rendement. De omzet steeg het eerste kwartaal van 2014/15 alleen doordat er nieuwe winkels werden geopend. Na een zwak half jaar moest het concern zelfs een winstwaarschuwing afgeven.

In de tweede helft van 2015 verdwenen al de eerste banen en het bedrijf liet al snel weten dat het uitbreiding in Duitsland wilde afremmen. Doordat de Duitse markt zwak bleef, er prijzenoorlogen werden gevoerd op seizoensartikelen en de overname van Hallhuber diverse kosten met zich meebracht, zette ook de neerwaartse spiraal van Gerry Weber door; een zware winstdaling zorgde ervoor dat het concern nog scherper moest reorganiseren.

2016

Begin 2016 maakte het concern bekend dat het 100 Gerry Weber-filialen sloot en dat een tiende van de ruim 7.000 banen zou verdwijnen. Daarnaast daalde de winst in het eerste kwartaal van het boekjaar nog verder, met bijna 90 procent tot 1,2 miljoen euro. In de tweede helft van het jaar presenteerde het bedrijf vervolgens een uitgebreid saneringsplan, dat ook het volgende jaar drukte op de omzet en het bedrijfsresultaat. Het bedrijf zat in de rode cijfers en de verkoop van het showroomcentrum "Halle 30" in Düsseldorf aan een vastgoedinvesteerder kon dat niet voorkomen.

2017

De herstructurering was ook bepalend voor de derde kwartaalcijfers van 2016/17 en zorgde ook hier voor een dalende omzet. De operationele winst daalde licht, terwijl het nettoverlies enigszins kon worden beperkt. "Hoewel we het reorganisatieprogramma Fit4Growth met succes hebben kunnen realiseren en hiermee personeels- en bedrijfskosten hebben kunnen besparen, is het niet gelukt om het operationele concernresultaat te verbeteren ten opzichte van vorig jaar", aldus het bedrijf kort daarna over het boekjaar 2016/17.

2018

Al in het eerste kwartaal moest het modeconcern flinke verliezen incasseren. Vooral binnen de core business, namelijk de merken Gerry Weber, Taifun en Samoon. Het bedrijf weet dit aan verschuivingen in leveringen, de sluiting van winkels in het kader van het moderniseringsprogramma en de algemene omzetontwikkelingen in het core-retailgebied van Gerry Weber in Duitsland bij winkels van een vergelijkbare grootte. De omzet van het concern daalde met bijna tien procent ten opzichte van het jaar ervoor en bedroeg uiteindelijk nog circa 190 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 209 miljoen euro.

Nadat de omzet in het eerste halfjaar was achtergebleven bij de verwachtingen en met ruim vijf procent was gedaald, kondigde het concern grote veranderingen in het businessmodel aan, inclusief een herstructureringsplan met verbouwingen en ontslagen. De hoge kosten die hieraan verbonden waren, zorgden in het derde kwartaal opnieuw voor een gevoelige omzetdaling.

Toen het concern in september ad hoc liet weten dat het opdracht had gegeven voor een herstelrapport, daalde de koers van het aandeel deels met meer dan 24 procent. De prognose van het rapport, dat in oktober verscheen, was echter positief. Wel zou de herstructureringskoers voortgezet moeten worden, waardoor er nog meer banen zouden verdwijnen.

In november werd de prognose voor het boekjaar 2017/18 verder naar beneden bijgesteld en werd er een schikking getroffen met externe krediet- en schuldfondsen, waardoor een opschorting van 5 november tot eind januari 2019 mogelijk was. Wel werd aangekondigd dat nog eens 900 van de 6500 banen zouden verdwijnen en dat er 170 tot 200 filialen zouden sluiten.

2019

Het in december aangekondigde operationele verlies van 148 miljoen euro (bij inkomsten van 880 miljoen euro) werd in januari van dit jaar bijgesteld tot 192 miljoen. Circa tien dagen later kwam de mededeling dat Gerry Weber uitstel van betaling zou gaan aanvragen. Intussen is het aantal medewerkers verder gekrompen; hun lonen en salarissen zijn echter gegarandeerd via de insolventievergoeding. Afgelopen zondag hield het bedrijf een presentatie die positief van toon was: "We zijn niet blut. Integendeel, we hebben allerlei kansen", aldus directeur Johannes Ehling. Nu is het afwachten welke trucs het veerkrachtige bedrijf dit keer uit de hoge hoed kan toveren.

Van onze Duitse correspondent. Het origineel van dit artikel verscheen maandag 28 januari op FashionUnited.de.

Foto: Gerry Weber Website

Gerry Weber
Gerry Weber International AG