• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Textielarbeiders van grote modemerken aan hun lot overgelaten na de aardbevingen in Turkije’

‘Textielarbeiders van grote modemerken aan hun lot overgelaten na de aardbevingen in Turkije’

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Na de aardbeving in Turkije Credits: Pexels via Ömer Furkan Yakar

Bekende modemerken deden er te weinig aan om ervoor te zorgen dat hun medewerkers in Turkije wel oké waren na de natuurramp van februari 2023. Dit blijkt uit onderzoek van de Turkse tak van de Schone Kleren Campagne (SKC). Het bedrijf interviewde 130 textielmedewerkers in Turkije en publiceerde recent een onthullend rapport.

Het rapport spreekt van de “fysieke en mentale schade” die is aangericht aan de medewerkers. Leveringsproblemen en inbreuken op de rechten van werknemers zorgden voor problemen. Deze problemen waren er al, maar werden versterkt. “De aardbeving versterkte de al uitdagende omstandigheden en de rechten van medewerkers in de industrie,” aldus Derya Göçer, auteur van het rapport.

Een groot deel van de 130 geïnterviewde medewerkers - 91 procent - vertelde SKC dat ze onvoldoende bescherming kregen. De grote internationale modemerken waar ze voor werken gaven het gevoel de werknemers aan hun lot te hebben overgelaten; zonder humanitaire hulp, zonder financiële compensatie, zonder duidelijke basisrechten en met een versterkt gevoel dat hun levens er weinig toe doen.

“Tijdens de aardbeving heb ik geleerd welke levens belangrijk zijn en welke waardeloos zijn. De levens van werkers zoals wij zijn erg waardeloos”, aldus een werknemer in het rapport. Een greep uit de modemerken die in het rapport genoemd worden: Levi’s, Pull & Bear, Zara en H&M.

Het rapport van SKC geeft ook beleidssuggesties om de arbeidsomstandigheden van de werknemers in Turkije te verbeteren. De afgelopen jaren heeft de Europese Unie verbeterde handelsovereenkomsten gesloten. Om uitbuiting van arbeiders in de textielindustrie terug te dringen, zijn de resultaten van het onderzoek van SKC niet de enige, maar wel een belangrijk criterium voor het uitzetten van deze koers.

FashionUnited heeft contact gezocht met diverse instanties. Dit artikel wordt mogelijk later aangevuld met de nieuwste informatie.

Lees ook:
arbeidsomstandigheden
Turkije