• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Shein moet aan EU-wetgeving digitaledienstenwet voldoen

Shein moet aan EU-wetgeving digitaledienstenwet voldoen

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Shein Pop-up Store. Credits: Shein

De Europese Commissie heeft Shein formeel aangewezen als een Very Large Online Platform (VLOP) onder de digitaledienstenwet (Digital Services Act, ofwel DSA). Dit betekent dat de Chinese modegigant binnen vier maanden aan een aantal nieuwe platform regels moet voldoen, zo meldt de Europese Commissie weten in een persbericht.

De Europese Commissie houdt een oog op Shein. Het online platform heeft namelijk meer dan 45 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Dit maakt het een VLOP. Shein moet daarom voor augustus het aan strengere regels voldoen. Te weten: zorgvuldiger toezicht op illegale namaakproducten, transparantie over het gebruik van online data van klanten en het naleven van alle DSA-verplichtingen, waaronder het jaarlijks publiceren van transparantierapporten. Shein laat in een statement aan nieuwsplatform Politico weten ‘klaar’ te zijn voor de nieuwe regels.

Onder de slogan ‘Europa klaar voor het digitale tijdperk’ heeft de EU op 25 april 2023 de eerste 19 VLOP’s en Very Large Online Search Engines (VLOSE’s) aangewezen. "Het belangrijkste doel is het voorkomen van illegale en schadelijke online activiteiten en de verspreiding van desinformatie. Het garandeert de veiligheid van gebruikers, beschermt de grondrechten en creëert een eerlijke en open online platform omgeving," aldus de Commissie over de digitaledienstenwet.

Europese Commissie
Shein