• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Resortecs wint Henry van de Velde Award

Resortecs wint Henry van de Velde Award

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Resortecs wint de Henry van de Velde Ecodesign by Ovam Award © Karel Duerinckx

Belgisch bedrijf Resortecs, dat gespecialiseerd is in ecodesign, heeft een Henry van de Velde Award in ontvangst genomen tijdens de uitreiking op dinsdag 7 februari. Resortecs ontving de prijs ‘Ecodesign by Ovam Award’, zo is te lezen in een persbericht.

Resortecs staat bekend om de innovatieve toepassing voor het hergebruik van garen in de modesector. Het ontwikkelt technologieën waarmee recycling van kleding op industriële schaal wordt vergemakkelijkt. Zo ontwikkelde het een oplosbaar naaigaren en losmaakbare klinknagels waardoor het makkelijker wordt om een kledingstuk uit elkaar te halen en het materiaal te hergebruiken en te recyclen.

Het bedrijf viel al eerder in de prijzen, zo won het in 2021 de Changemaker of the Year titel bij de Belgian Fashion Awards en was het in 2020 een van de drie winnaars van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie. Ook won het een Global Change Award in 2018 met hun Smart Stitch innovatie. In 2022 ontving het bedrijf nog 2,5 miljoen euro van de Europese Unie ‘om de circulaire transitie in fashion te versnellen’.

De jury van de Henry van de Velde Awards, een van de grootste prijsuitreikingen in België, ‘gelooft in de impact en groei van het bedrijf en hoopt dat hun innovatieve ontwikkelingen nu ook een weg zullen vinden in de designwereld’, aldus het statement over de prijsuitreiking.

Henry van de Velde Award voor Resortecs

Onder de andere winnaars van de Henry van de Velde Awards zijn meer partijen uit de mode- en textielindustrie te vinden. Zo ontving Amandine David de Young Talent Award. David is gespecialiseerd in traditionele ambachten zoals weven en pottenbakken in combinatie met digitale productie. MyBlanket won Gold in de categorie Consumer Awards voor een regencover die rolstoelgebruikers zonder hulp of recht te staan over hun benen kunnen bevestigen. In de categorie Design Research Awards won No Time To Waste dat gebruik maakt van pluis, een bijproduct van de textielindustrie, en de mogelijkheden hiervan onderzoekt.

De Henry van de Velde Awards worden jaarlijks georganiseerd door Flanders DC en worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen, Bozar, Z33, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Milieumaatschappij en Bokrijk.

Henry van de Velde Award
Resortecs