• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Open Fashion Days: agenturen en modemerken zetten deuren open als alternatief voor modebeurzen

Business

Open Fashion Days: agenturen en modemerken zetten deuren open als alternatief voor modebeurzen

Door Caitlyn Terra

22 jan. 2021

ModeUnie en Creamoda organiseren hun eigen open dagen voor de modesector. Op dit moment zijn er 64 Belgische agenturen aangesloten die op zondag 24, maandag 25 januari en zondag 14 februari de deuren openen. De Open Fashion Days moeten een alternatief inkoop- en inspiratiemoment bieden voor de fysieke beurzen die dit seizoen niet plaatsvinden.

Niet alleen modeagenturen nemen deel aan de open dagen om de herfst/wintercollectie van 2021 te tonen, ook meer dan 350 modemerken nemen deel, zo deelt Wendy Luyckx van Creamoda aan FashionUnited. “Een mooie samenwerking vanuit de sector tussen Mode Unie en Creamoda, een nieuw initiatief dat stap kan uitgroeien, ook volgende seizoenen post corona,” aldus Luyckx.

De aankondiging van de Open Fashion Days komt anderhalve week na de aankondiging van de Antwerp Open Days die ook op 24 en 25 januari plaatsvinden. De Antwerp Open Days en de Open Fashion Days zijn niet hetzelfde, zo meldt Dieter Deceuninck, organisator van de Antwerp Open Days. Wel heeft hij de agenturen die mee doen aan het Antwerpse event aangemoedigd mee te doen aan de Open Fashion Days van Mode Unie en Creamoda, zo vertelt hij vrijdagmiddag telefonisch. “Bij de vraag van de Mode Unie heeft het collectief Antwerp Open Days beslist om het open days event van Mode Unie te ondersteunen want wij staan voor samenwerking. Antwerp Open days heeft er dan ook mee ingestemd om hun naam deels te gebruiken voor de communicatie van het Mode Unie Event,” aldus Deceuninck. “Toch willen we even benaderen dat de Antwerp Open Days een afzonderlijke dynamische organisatie is die we met z’n allen verder willen doorzetten. Beste retailer, u bent dus in Antwerpen welkom bij al onze mooie agentschappen op de Antwerp Open Days alsook op andere plaatsen waar open days georganiseerd worden.”

Mode Unie en Creamode organiseren eigen open dagen

Mode Unie, federatie voor de zelfstandige modehandel en Creamoda, de Belgische modefederatie die Belgische merkleveranciers overkoepelt, organiseren de Open Fashion Days samen. “Niet alleen modehandelaars zijn zwaar getroffen door deze aanhoudende crisis, de volledige modeketen heeft het momenteel moeilijk bijzonder moeilijk. Mode Unie vond het dan ook belangrijk om haar schouders onder dit initiatief te zetten en zo de brede modesector te ondersteunen. Samen sterk!”, aldus Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, in een statement.

Luyckx geeft aan dat het initiatief voor de open dagen in eerste instantie alleen onder Antwerpse agenturen begon, maar dat Mode Unie het België breed wilde trekken en Creamoda juist ook Belgische merken wilde toevoegen aan de open dagen. Mode Unie en Creamode hebben dus verder gebouwd op het initiatief dat werd genomen door de Antwerpse agenturen. “Iedereen is op zoek naar nieuwe klanten en veel Belgische merken zitten niet bij een agentuur. Die doen hun verkoop zelf.” Luyckx geeft aan dat bij de eerste editie enkele merken de potentie zagen van de open dagen maar nog even de kat uit de boom keken, maar ook omdat het vrij last-minute is niet elk merk tijd of ruimte had in de planning. Voor een ander deel van de merken was de collectie nog niet klaar, dus konden ze helaas niet deelnemen. Luyckx kijkt in ieder geval positief toekomst en hoopt dat in het vervolg meerdere merken zich ook aan kunnen sluiten.

Deelnemende agenturen en modemerken staan geregistreerd op modeunie.be/openfashiondays.

Editor’s Note: Dit artikel is na publicatie aangepast. In een eerdere versie stond per abuis dat de Antwerp Open Days waren omgedoopt tot de Open Fashion Days. Dit was incorrect. Correct is: zowel Antwerp Open Days en Open Fashion Days vinden plaats op zondag 24 en maandag 25 januari. Bij beide events openen modeagenturen de deuren om de winkeliers te informeren en collecties te tonen.”

Foto: Winkelstraat De Meir in Antwerpen op 11 mei 2020. Credit: Dirk Waem / BELGA MAG / Belga via AFP