Omzet CoolCat boekjaar 2014: eerste daling in zes jaar tijd

Het financiële jaar 2014 was voor de Nederlandse modeketen CoolCat geen erg gunstig jaar. De omzet van het bedrijf daalde in dit jaar namelijk met 5 procent van 163 miljoen euro tot een bedrag van 155 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat is gepubliceerd door de Kamer van Koophandel, schrijft Het Financieele Dagblad.

Het is de eerste keer in zes jaar tijd dat het modebedrijf de omzet zag teruglopen. Vooral in België heeft het bedrijf schijnbaar aan populariteit verloren, want hier daalde de omzet met 13 procent het sterkst. Behalve omzet lag ook de winst van het bedrijf dit jaar lager dan in het voorgaande boekjaar. Het EBIT (operationeel resultaat) van CoolCat bedroeg dit jaar 2,9 miljoen: een bedrag dat maar liefst 82 procent lager ligt dan de 16 miljoen euro die het bedrijf vorig jaar noteerde.

CoolCat heeft in het verslag geen toelichting gegeven over de redenen die achter de daling schuilgaan, al zei CEO Ronald Kahn in 2014 in een interview dat zijn bedrijf miljoenen euro´s aan schade had geleden door een uitspraak die aan het eind van 2013 was gedaan door de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen. De minister had CoolCat omschreven als een bedrijf dat zich niet genoeg bezighield met arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden. De uitspraak kostte het bedrijf volgens Kahn 500.000 euro aan omzet. “Het is natuurlijk lastig te bewijzen dat uitspraken schadelijk zijn geweest voor je verkoop. Ik acht het daarom niet verstandig om haar voor de rechter te dagen. Maar intern constateerden wij duidelijk een daling van de verkoop. In december was dat min acht procent. Vervolgens zagen we langzaam de omzet herstellen, van min vijf procent in januari, min drie procent in februari naar min één procent in maart” aldus Kahn.

Wat andere redenen zijn die mogelijk aan de daling ten grondslag liggen, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. Opvallend is dat de omzet van het bedrijf tussen 2008 en 2013 steeds steeg, terwijl veel andere retailers juist in deze crisisjaren de omzet zagen dalen.

CoolCat verkoopt kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Het merk heeft 130 winkels in onder andere Nederland, België en Frankrijk. Thuisland Nederland is de grootste markt van het bedrijf. Deze markt is namelijk goed voor ongeveer 105 miljoen euro omzet. De kledingketen is onderdeel van Kahn´s bedrijf Coolinvestments, dat ook eigenaar is van modebedrijven America Today en MS Mode en lingeriemerk Sapph.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN