• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nieuwe regelgeving op zondagswerk voor kleinhandelszaken: alle zondagen open?

Nieuwe regelgeving op zondagswerk voor kleinhandelszaken: alle zondagen open?

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Werknemers tewerkstellen op zondag is in België in principe verboden. Op dit principieel verbod bestaan diverse uitzonderingen, denk maar aan de horecasector of de medische dienstverlening. Ook voor deelnames aan beurzen, markten en braderijen wordt een uitzondering voorzien.

Een zeer specifieke uitzondering geldt voor de kleinhandelszaken, waaronder ook bepaalde bedrijven uit de mode-industrie zoals kledingboetieks, gelegen in de zogenoemde toeristische centra. Kleinhandelszaken gelegen in ‘badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra’ (die plaatsen worden gedefinieerd in de wet of aangeduid door de Minister van Werk – voorbeelden zijn de kuststeden, delen van Brussel, Antwerpen, Brugge, Luik) mogen inderdaad personeel tewerkstellen op zondag. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden.

Die voorwaarden zijn nu enigszins versoepeld en verduidelijkt. Elke individuele werknemer uit de kleinhandel in een toeristisch centrum kan nu gedurende 39 zondagen per kalenderjaar werken. De nieuwe regeling is van kracht sinds 10 november 2018.

Voorheen mochten werknemers enkel werken op de zondagen tussen 1 mei en 30 september, gedurende de kerst- en paasvakantie en daarbuiten nog gedurende 13 zondagen. Volgens het Hof van Cassatie gold deze uitzondering echter per werkgever en niet per werknemer (Cass. 10 november 2014, S.13.0100.N). Het aantal zondagen dat winkels open konden zijn, was dus beperkt.

Dat laatste is nu verleden tijd. De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat kleinhandelszaken in een toeristisch centrum elk van haar werknemers maximaal 39 zondagen per jaar tewerk kan stellen om zo, indien gewenst, elke zondag van het jaar open te zijn.

Aangezien de nieuwe wetgeving niet voorziet in een overgangsmaatregel voor het jaar 2018, zouden kleinhandelszaken in een toeristisch centrum dus reeds dit jaar hun werknemers elke zondag kunnen tewerkstellen voor zover elke individuele werknemer uiteraard nog geen 39 zondagen gewerkt heeft in 2018.

Dit artikel is geschreven door Evelien Jamaels, advocaat bij de balie Brussel (Crowell & Moring). Crowell & Moring LLP is een internationaal advocatenkantoor dat cliënten in de mode industrie bijstaat en vertegenwoordigt in verschillende rechtsdomeinen, waaronder intellectuele eigendom en arbeidsrecht.

Foto credit: Antwerpen (2016) - Credit: FashionUnited

CROWELL & MORING
Crowell & Moring LLP
kleinhandelszaken
nieuwe wetgeving zondagswerk
werken op zondag
zondag
zondagswerk