• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Modehandelaars sluiten solden matig af’

‘Modehandelaars sluiten solden matig af’

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Beeld: Artem Beliaikin via Pexels

Het is de laatste dag van de wintersolden. Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisdatie Unizo, peilden bij 134 verschillende modehandelaren naar het resultaat. Het oordeel: dit seizoen verliep ‘matig’. Uit de bevraging van de organisaties blijkt dat 44 procent van de zelfstandige modehandelaars minder verkocht dan in dezelfde soldenperiode vorig jaar. Ruim één op drie behaalde dezelfde omzet als tijdens de wintersolden in 2023 en 27,6 procent verkocht meer. In vergelijking met dezelfde maand in 2023 hebben zelfstandige modewinkels gemiddeld 4,2 procent minder soldenomzet gedraaid.

Isolde Delanghe, directeur Mode Unie: "Deze wintersolden kenden een relatief trage start vanwege het regenweer tijdens de eerste soldendagen. De tweede helft stabiliseerde de verkoop maar door het uitblijven van een echt stijgende verkoop viel het algemeen resultaat lager dan verwacht”.

Delanghe: "Doordat we de koudeprik pas in de tweede week van de solden zagen, kwam de soldenverkoop trager op gang. De meerverkoop die we hadden vanwege het koude weer kon de trage start echt niet goedmaken. Bovendien zorgden de sneeuwdagen voor een zware terugval van de verkoop. Consumenten werden aangeraden om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen, waardoor er die dagen een pak minder volk in modewinkels was dan dat normaal het geval is.”

Lees ook:
Belgische retailondernemers over de wintersolden: ‘Je kunt ons vergelijken met de landbouwers: we zijn weersafhankelijk’

Bezorgd om ‘geopolitieke situatie’

Wat er nog staat te wachten voor Belgische modeondernemers? Met name voor de komende lente- en zomerverkoop geven ze aan bezorgd te zijn om wat er speelt in de wereld. Desondanks blijven ze positief. De nieuwe collectie wordt momenteel volop geleverd in de winkels. Hierbij geeft 40 procent van de modehandelaars aan dat ze een deel van de leveringen een stuk vertraagd binnen zien komen door de problematiek in de Rode Zee. 60 procent van de handelaars ondervindt geen problemen en heeft al een groot deel van de nieuwe lente- en zomercollectie in de rekken hangen.

Modehandelaren verwachten het komend seizoen dezelfde omzet als in 2023, melden ModeUnie en Unizo. Echter is er hoop dat consumenten weer zin krijgen om te winkelen. “Hoewel consumenten nog steeds beïnvloed worden door de aanhoudende geopolitieke spanningen merken we dat er toch enthousiasme is voor het nieuwe verkoopseizoen. De energieperikelen liggen achter ons en dat zorgt ervoor dat klanten opnieuw zin hebben om budget te spenderen aan nieuwe lente- en zomeritems.”

Solden
Winkelstraat