• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Mode in het Bloed: familiebedrijf Torfs

Mode in het Bloed: familiebedrijf Torfs

Door Katrien Huysentruyt

11 sep. 2018

Business |CEO INTERVIEW

Antwerpen - De familie Torfs viert vandaag de 70ste verjaardag van hun schoenenimperium. Wouter Torfs legt telefonisch uit wat de sterktes zijn van het familiebedrijf en verklapte FashionUnited zijn wensen voor de toekomst.

Tevreden werknemers zorgen voor topservice.

Torfs werd in 1948 opgericht door onze grootouders Louis Torfs en Jeanne Breugelmans. De tweede generatie, mijn vader, bouwde het bedrijf vanaf midden jaren vijftig uit tot een keten van een 25-tal filialen. Mijn generatie verdriedubbelde dat. Het was geen droom om mee in de zaak te gaan, ik deed mijn werk als advocaat heel graag, maar ik heb er wel altijd rekening mee gehouden dat de vraag kon komen. Mijn generatie heeft wel een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Zo verhuisden we 40 winkels van het centrum van de stad naar de periferie: daar was meer parking, waren ze makkelijker bereikbaar en de winkels waren open op zondag. Daarnaast zijn we negen keer uitgeroepen tot Beste Werkgever. Dat maakt deel uit van onze strategie. Tevreden werknemers zorgen voor topservice. We zijn ook sociaal geëngageerd en dragen duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel. Zo zorgen we voor milieubewust transport voor de webshop en gaat een deel van onze winst naar goede doelen. Die webshop is een ander wapenfeit van mijn generatie, Barbara Torfs zette daar haar schouders onder. Nu draaien we 15 procent van de omzet online.

Samen CEO

"We hebben een traditie van collegiaal beslissingen nemen binnen het management. Ik geloof in de kracht van een sterk team rond de CEO. Verschillende mensen hebben verschillende sterktes, soms op vlakken waar hij/zij minder goed in is. Er is een overlegcultuur binnen het bedrijf maar we regelen de dingen graag op voorhand. Via het Familiecharter hebben wij zaken als intrede in het familiebedrijf door familieleden geregeld. Het voordeel van een familiebedrijf is dat het fijn samenwerken is. Je hebt vaak aan een woord genoeg. De familiale waarden spelen bovendien mee in heel het bedrijf: er is waardering, er is begrip voor familiale omstandigheden en werknemers kunnen zich beter identificeren met het bedrijf. We hanteren geen kortetermijnvisie, dat creëert perspectieven. Het gaat natuurlijk goed zolang het goed gaat met de familie. Maar we kunnen zeker nog over andere dingen praten, van de 50 à 60 familieleden zitten er maar vier in het bedrijf, het zou maar zielig zijn."

Dynamisch denken

"Het geheim van ons succes? Onze positieve bedrijfscultuur. Daarnaast hebben we e-commerce omarmd als een uitdaging, we zijn er echt voor gegaan. We houden niet vast aan oude recepten maar zorgen voor dynamiek. We denken op lange termijn in plaats van aan directe winst, ook wat duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid betreft. We zijn klaar voor de toekomst. Die toekomst houdt onder meer de franchise van The Athlete’s Foot , met een eerste opening in het Waasland Shopping Center. In november volgt een vestiging in Eeklo, daarna misschien Wijnegem. Het sneakersegment is enorm belangrijk, we willen op die manier toegang blijven hebben tot de topmerken openhouden. Daarnaast kijken we voor Torfs ooknaar Wallonië. En natuurlijk is de groei van de webshop heel erg belangrijk voor ons. Daar zit nog groeipotentieel, we willen dat dit het grootste schoenplatform van België wordt. Mijn grootste droom? Torfs overlaten in goede handen en model blijven staan voor alle genoemde waarden."

De tekst gaat verder onder de foto's

Over de N.V. L. Torfs

Grootvader Louis Torfs richtte in 1948 de N.V. L. Torfs op. Nu telt het familiebedrijf bijna 700 medewerkers en meer dan 75 winkels waarvan één in Wallonië en een tweede op komst. Vandaag werken in het bedrijf: Wouter Torfs, CEO ( derde generatie), Lise Conix, marketingmanager ( vierde generatie) en Alexander Torfs, logistieke medewerker (vierde generatie).

Foto 1: Torfs managementteam 2017, foto 2: Beste werkgever, foto 3: Tofs Wallonië, foto 4: Jeanne en Louis Torfs, oprichters Schoenen Torfs, foto 5: oude foto kantoren, foto 6 en 7: een van de eerste Torfs-winkels. Foto 8: Torfs 70 jaar op 11 september 2018. Credit: Torfs