• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Miller&Monroe-moederbedrijf niet gered - Bedrijf laat schuld van 43 miljoen achter

Miller&Monroe-moederbedrijf niet gered - Bedrijf laat schuld van 43 miljoen achter

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De winkels van Miller & Monroe zijn niet gered. Na het faillissement van Vidrea Retail, het bedrijf dat de winkels van modemerk Miller & Monroe beheert, blijkt nu dat er geen doorstart mogelijk was. De winkels zijn vanaf 1 augustus gesloten omdat op dat moment de arbeidsovereenkomsten van de medewerkers afliepen. Dit melden de curatoren in het eerste faillissementsverslag.

Vidrea Retail laat in totaal een schuld van zeker 43 miljoen euro achter. Het boedelsaldo is op het moment van het faillissement slechts 283.000 euro, zo blijkt in het verslag. De Belastingdienst heeft nog 2,9 miljoen euro te goed, andere preferente crediteuren nog 2,75 miljoen euro en de banken hebben nog recht op 2,7 miljoen euro. Daarnaast hebben nog 450 schuldeisers zich gemeld die meer dan 35 miljoen euro te goed hebben. Door het faillissement komen 550 mensen op straat te staan.

Het faillissement van Vidrea Retail kwam in juni nadat de zustermaatschappij in Duitsland in maart al het faillissement aanvroeg. Vidrea kwam door dit faillissement in liquiditeitsnood. Vervolgens waren de financiers van het bedrijf niet bereid aanvullende financiering te verstrekken. Vidrea vroeg in april al surseance van betaling aan maar het bedrijf had goede hoop dat er een regeling getroffen kon worden. Het bedrijf kreeg drie maanden extra de tijd om te spreken met crediteuren, maar uiteindelijk werd de surseance op 25 juni ingetrokken en omgezet naar een faillissement.

Faillissementsverslag Vidrea Retail BV: Moederbedrijf Miller & Monroe-winkels laat schuld van 43 miljoen euro achter

Een aantal partijen melden zich voor een doorstart waaronder bestuurder Lex Hes, maar daar werd geen oplossing gevonden. De curatoren wilden niet met Hes praten zolang er geen duidelijkheid was over de aanspraken van leveranciers met eigendomsvoorbehouden. In het verslag wordt genoemd dat Hes sinds het faillissement niet betrokken is geweest bij de exploitatie van Miller & Monroe, niet meer op het kantoor van het bedrijf is verschenen en naar mening van de curatoren heeft hij de exploitatie verstoord en daarmee de boedel heeft getracht te benadelen.

Waar Vidrea Retail in 2017 nog een winst van een half miljoen op de balans had, sloeg dit in 2018 om naar een verlies van 3,5 miljoen euro. Van 2017 naar 2018 nam de omzet wel toe van 31,6 miljoen naar 37,5 miljoen euro.

Miller & Monroe heeft in Nederland 72 winkels. Het zijn veelal oude panden van Charles Vögele waarin de nieuwe keten is neergestreken. Het merk zag in 2017 het levenslicht en richt zich op vijftigplussers in het middensegment. Vidrea Retail is onderdeel van Vidrea Holding en Victory & Dreams International Holding BV. Het faillissement geld alleen voor Vidrea Retail BV.

strong>Voor alle verhalen rondom Miller & Monroe, klik hier.

Beeld: Miller & Monroe

Miller & Monroe
Victory & Dreams International Holding BV
vidrea holding
Vidrea Retail