• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kinderkleding van Shein onder de loep genomen: ‘Gevaarlijke stoffen aangetroffen’

Kinderkleding van Shein onder de loep genomen: ‘Gevaarlijke stoffen aangetroffen’

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

‘Gevaarlijke stoffen aangetroffen in kindermode van Shein’ Credits: Shein

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop heeft gevaarlijke stoffen aangetroffen in de kinderkleding van Shein. Dit laat de non-profit weten in een persbericht. De organisatie heeft 25 kinderkledingstukken van de Chinese webshop onder de loep genomen en zocht naar de aanwezigheid van diverse schadelijke stoffen, waaronder hormoonverstoorders, nikkel, lood, dimethylformamide, chinoline, geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC's) Uit de test bleek dat 10 van de 25 kinderkledingstukken van Shein ten minste één gevaarlijke stof bevat.

De stoffen kunnen naast huidirritatie ook de hormoonhuishouding van een mens verstoren. “Zeker voor kinderen is het belangrijk om hen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan hormoonverstoorders, omdat zij nog in volle ontwikkeling zijn en dus extra gevoelig voor de effecten,” aldus Testaankoop. De chemicaliën kunnen het immuunsysteem en de voortplanting beïnvloeden. Tevens is nonylfenolethoxylaat, een stof aangetroffen in de kinderkleding van Shein, schadelijk voor waterorganismen.

De organisatie pleit voor strengere Europese wetgeving. “Nog te veel producten raken, ondanks de Europese wetgeving rond productveiligheid, op de interne markt. Meer controles door Europese en nationale instanties als de webshops zelf zouden de pakkans vergroten en producenten dwingen tot naleving,” aldus woordvoerder Laura Clays.

Buitenlandse webshops vaker gevaarlijke stoffen

Niet alleen Shein, maar ook de webshops Temu, Wish, AliExpress en Amazon worden al decennialang gewezen op het faciliteren van gevaarlijke stoffen in kleding. In 2014 riep Greenpeace de Chinese overheid op om de productie van gevaarlijke kinderkleding te stoppen. China is de grootste textielproducent ter wereld.

In 2022 stelde Greenpeace Duitsland op basis van eigen onderzoek dat de mode van Shein “zorgwekkende hoeveelheden” gevaarlijke chemische stoffen bevatten. De fast fashion gigant verklaarde aan FashionUnited er alles aan te doen om “consumenten veilige en betrouwbare producten te leveren.”

Lees ook:
Shein
Testaankoop