• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Hoe gaat het nu met MS Mode?

Hoe gaat het nu met MS Mode?

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |CEO INTERVIEW

Twee jaar geleden vond een van de zwarte dagen van MS Mode plaats, in augustus 2016 vroeg de modeketen faillissement aan. Eigenaar Roland Kahn kon het uiteindelijk toch niet over zijn hart verkrijgen dat zoveel mensen op straat zouden komen te staan en pompte er eigen geld in, zo luidt het tijdens een perslunch met de drie merken van de mode-ondernemer. Het betekende de redding van MS Mode, maar er moest nog veel gebeuren. Anno 2018, waar staat het merk en daarbij de keten op dit moment?

"Het faillissement was helaas wel echt een wake up call,” vertelt Peter van Kampen, die sinds mei 2018 CEO is van het merk naast zijn taak als CEO van America Today. Vorig jaar vertelde eigenaar Kahn nog dat MS Mode, vooral in Nederland, een duf imago had. Van Kampen beaamt dat. Daar moest iets aan gebeuren, het merk moest een go to worden voor alle vrouwen met maten 40-54, niet alleen voor vrouwen boven een bepaalde leeftijd met deze maten.

MS Mode: “Het faillissement was een wake up call

Als eerste punt op de agenda stond het vernieuwen en verjongen van de collecties. “MS Mode wil er zijn voor de curvy vrouwen voor alle momenten,” aldus Van Kampen tijdens een gesprek met FashionUnited. De nieuwe collectie speelt in op ‘inspirerende, stijlvolle en betaalbare curvy fashion met een perfect fit voor alle gelegenheden’. “MS Mode is van huis uit casual, maar we hebben nu ook Dress to Impress waarbij vrouwen een sexy jurk kunnen vinden voor bijvoorbeeld een kerstdiner,” aldus Van Kampen. Ook is een jongere lijn toegevoegd, SoMe. Bij het oude MS Mode kwam het namelijk wel voor dat moeders met dochters, ook met grote maten, in de winkel kwamen, maar deze dochters zouden niet bij het merk kopen. “Dat moet nu onder andere wel kunnen, dat een dochter en een moeder bij ons samen winkelen.” Naast het verjongen en vernieuwen van de collecties, ziet Van Kampen ook heil in de body-positivity trend die op dit moment speelt. Door de trend, waar alle maten en vormen gevierd worden, is curvy mode veel meer in the picture. Alleen maar positieve signalen voor MS Mode. “Er is geen moderetailer die beschikt over zoveel kennis van, begrip voor en relatie met de doelgroep vrouwen met grotere maten als MS Mode. Al onze concurrenten richten zich immers in eerste instantie op de kleine maten. Terwijl het aantal vrouwen met grotere maten relatief toeneemt,” aldus de CEO. Het merk is in zes landen actief, ‘en kent de verschillen ook nog eens goed’. MS Mode heeft dan ook het doel om nummer één in curvy denim te zijn in Europa.

MS Mode: “We willen er voor alle vrouwen met de maten 40-54 zijn op elk moment”

Niet alleen de collectie is een make-over ondergaan, ook de winkels worden aangepakt. Binnenkort is in Almere daarvan het eerste resultaat te zien. De winkels zijn onder andere flexibeler ingericht. “MS Mode draait van huis uit om comfort en dat is nog steeds het basisconcept met fijne paskamers et cetera, maar voor de rest is de inrichting heel flexibel,” vertelt Van Kampen. Zo kan bijvoorbeeld snel ingesprongen worden op wat de klanten interessant vinden, wat per filiaal kan verschillen. “De winkels moeten elke drie jaar makkelijk om te bouwen zijn [naast de flexibele inrichting, die het nu heeft gekregen, red.],” vertelt Van Kampen. Ook de voorraden zijn drastisch teruggeschaald. “We hebben nu nog maar 60 procent voorraad in de winkels, in vergelijking met wat we voor het faillissement hadden.” Het wisselen van collecties gaat hier bijvoorbeeld ook sneller door. Eigenaar Kahn deed ooit de uitspraak dat MS Mode de ‘Zara van de grote maten’ moest worden en Van Kampen vindt dat een mooi streven. “Je moet een hoog doel stellen. Bij de Zara bedienen ze heel veel verschillende soorten groepen en dat willen wij met de verschillende collecties en lijnen ook.”

Naast de fysieke winkels wordt ook flink ingezoomd op online retail bij MS Mode. “We geven toe dat dit nog klein is, maar dat moet de komende jaren goed groeien.” Op dit moment maakt de online omzet 10,2 procent uit van de totale omzet, zo blijkt uit de cijfers die zijn gedeeld met FashionUnited. “Om de jongere doelgroep aan te spreken, nu ook door de vernieuwde collectie, moeten we andere kanalen gebruiken,” aldus Van Kampen. Er wordt dan ook geïnvesteerd in het vernieuwen en revitaliseren van de webshop. Hierbij wordt gefocust op webconversie en een aantrekkelijke presentatie van de collectie. Ook in de winkels wordt op online ingezet door middel van Tablet Assisted Sales. “Dit blijkt nu al een belangrijke resultaat bepalende factor op de winkelvloer."

Hoe gaat het nu met MS Mode? “Wij willen de Zara van de grote maten zijn”

Vorig jaar riep Roland Kahn dat de keten weer winstgevend zou zijn in 2017 en uit de gepresenteerde voorlopige cijfers blijkt dat de eigenaar gelijk had. MS Mode behaalde een beschaafd ebitda van 1 miljoen euro. Ook het netto-inkomen van het bedrijf is positief, zo luidt het antwoord desgevraagd tijdens de presentatie van de cijfers. De totale omzet komt 134,3 miljoen euro. De aankomende tijd zal MS Mode verder ontwikkelen, aldus de CEO. Het doel is om het bedrijf te veranderen van een retailketen naar een retailmerk. “Focus daarbij ligt op de passie van MS, haar expertise, van design tot productie tot advies in de winkel. Het kunnen en willen zijn van de verbindende factor, zodat de klant bij MS de outfit kan kopen die haar mooier maakt en waarin ze zich lekker voelt.” Er wordt nog eens herhaalt dat MS Mode er wil zijn voor alle curvy vrouwen. “Wij verwachten door hierop in te zetten substantieel te kunnen bijdragen aan een succesvolle en stabiel winstgevende exploitatie in de komende jaren.”

Hoofdbeeld: CEO Peter van Kampen via MS Mode
Beeld: MS Mode

MS Mode
Peter van Kampen
Roland Kahn