• Home
  • Nieuws
  • Business
  • H&M trekt rechtszaak tegen graffiti kunstenaar in na boycott kunstwereld

H&M trekt rechtszaak tegen graffiti kunstenaar in na boycott kunstwereld

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Op social media verschenen bij verschillende kunstenaars een oproep tot een H&M-boycott op hun feed. De reden: een rechtszaak van H&M tegen een graffiti-kunstenaar waarvan zij werk hadden gebruikt in hun campagne zonder toestemming. Afgelopen week kreeg de Zweedse retailer wereldwijd kritiek vanuit de kunstwereld en maakt nu bekend de rechtszaak te laten vallen.

Het kunstwerk in kwestie is van Jason Williams, artiestennaam Revok. Zijn werk op een muur in Brooklyn werd als achtergrond gebruikt in promotiemateriaal voor de nieuwe activewear lijn van H&M. Williams maakte middels een advocaat bezwaar bij de retailer omdat hij nooit toestemming had gegeven om zijn kunst te gebruiken in de productie. H&M maakte vervolgens het statement dat de keten geen toestemming nodig had, omdat het werk illegaal op de muur was gemaakt. Uiteindelijk spande de Zweedse keten zelfs een rechtszaak aan in de hoop dat de rechter zou beslissen dat Williams geen rechten had betreffende het kunstwerk omdat het zonder toestemming van de stad New York was gemaakt.

De kunstwereld kreeg al snel lucht van de zaak en begon een boycott tegen H&M. “Deze actie van H&M is een aanval op de rechten van kunstenaars en we moeten onze stem laten horen,” aldus het bericht dat massaal gedeeld werd. Op social media verschenen al snel steunbetuigingen gericht aan Williams met ferme kritiek op de retailer. De rechtszaak slingerde de internationale discussie over graffitikunst en het gebruik van kunst in het algemeen door modebedrijven aan.

Inmiddels heeft H&M de rechtszaak laten vallen en gereageerd op de kritiek met een eigen statement op de website: “H&M respecteert de creativiteit en uniekheid van kunstenaars, ongeacht het medium dat gebruikt is. We hadden dit anders aan moeten pakken. Het was nooit onze bedoeling om een precedent te creëren betreffende publieke kunst of om het debat over de legaliteit van straatkunst te beïnvloeden. Als een resultaat kunnen we bevestigen dat we de zaak hebben teruggetrokken. We proberen op dit moment om in direct contact te komen met de artiest om een oplossing te bedenken. We bedanken jullie voor jullie reacties en zorgen, zoals altijd, is jullie stem belangrijk voor ons.”

Beeld: H&M website

H&M
Hennis&mauritz