• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Green Supply Chain Map: kaart linkt Chinese fabrieken aan internationale merken

Green Supply Chain Map: kaart linkt Chinese fabrieken aan internationale merken

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Om de transparantie in de mode industrie te verhogen is de Green Supply Chain Map in het leven geroepen. Op de kaart worden fabrieken in China gelinkt aan merken en retailers. Het effect dat deze fabrieken hebben op het milieu wordt eveneens getoond.

De kaart is een initiatief van de Natural Resources Defense Council (NRDC) uit de Verenigde Staten en het Instituut van Publieke & Milieu Zaken (IPE) uit China. Tot nu toe hebben zes merken zich aangesloten om op deze manier transparant te zijn over hun productie: Esprit, Puma, Inditex, New Balance, Gap en Target. In de kaart kunnen de water, lucht en weersomstandigheden worden opgezocht rondom de fabrieken, maar ook de hoeveelheid uitstoot die een fabriek genereert.

“De Green Supply Chain Map is een initiatief toegewijd aan het tonen van de toewijding van merken aan de transparantie van de productieketen en het milieuvriendelijk management. Het linkt openlijk de leverancierslijsten van merken aan openbare data over het milieu, waaronder actuele data voor uitstoot in de lucht en de afzet van afvalwater,” aldus de uitleg van IPE bij de kaart.

Initiatief brengt milieu impact productieketen merken in kaart

“De kaart heeft potentie om een verandering teweeg te brengen voor openbaar milieu overzicht en verbetering van de inspanningen voor de industriële productie in China,” aldus Ma Jun, directeur bij IPE tegen FashionUnited UK. “We hopen meer merken te zien die hun verantwoordelijk nemen en zich aansluiten bij de kaart om de missende puzzelstukjes van verantwoording in het gigantische netwerk van de wereldwijde productieketens te vinden.” Merken kunnen zich vrijwillig aansluiten bij de kaart.

“We hopen dat onze kaart als een referentie kan functioneren voor andere landen en regio’s die dezelfde vraagstukken hebben over de impact op het milieu van de snelle industrialisatie binnen hun eigen grenzen,” aldus Kate Logan, de green choice outreach directeur bij IPE. Het NRDC en IPE kijkt al acht jaar naar de milieuproblemen in China omdat het land de industrie flink heeft uitgebreid. 25 procent van de koolstofuitstoot is bijvoorbeeld gelinkt aan de productie voor export, specifiek aan kleding en textiel.

In Nederland bestaat de Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Inmiddels hebben 65 merken zich aangemeld en zijn 3100 productlocaties opgenomen in een lijst. De lijst maakt het mogelijk om bij misstanden merken aan te spreken die op een dergelijke locaties produceren. Onder andere Zeeman, De Bijenkorf en We Fashion hebben zich aangesloten bij het convenant. De lijst van productlocaties is wel openbaar, maar toont niet direct welke retailers of merken bij de producenten betrokken zijn. Dit is zo opgezet vanwege de concurrentgevoelige informatie, zo werd destijds gemeld.

Beeld: IPE website

green supply chain map
Milieu
productieketen