• Home
  • Nieuws
  • Business
  • FIB neemt Franse tak Camaïeu over, toekomst Belgische tak onduidelijk

FIB neemt Franse tak Camaïeu over, toekomst Belgische tak onduidelijk

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Er is eindelijk een koper voor de Franse tak van modebedrijf Camaïeu. Het betreft Financière Immobilière Bordeaux (FIB), een investeringsfonds gespecialiseerd in commercieel vastgoed dat ook eigenaar is van 22 Galeries Lafayette-franchises. Dat meldt AFP op basis van een vonnis van de ondernemingsrechtbank te Lille. FIB neemt 511 van de 634 winkels van Camaïeu mee in de doorstart, en 2.659 van de 3.100 werknemers.

Ook in de race was de huidige CEO van het bedrijf, Joannes Soënen, die gesteund werd door verschillende investeringsfondsen (GoldenTree, CVC en Farallon). Deze was van plan om 2.520 banen te behouden. De rechtbank stelde echter dat ‘het (huidige) managementteam het vertrouwen van het personeel niet wist te winnen en behouden’ en dat ‘geen herstel kan slagen zonder de steun van teams en medewerkers’ en oordeelde in het nadeel van Soënen.

Ruim een week geleden stelde het Belgische vakbondscentrum bewijs te hebben dat Soënen het faillissement van de Belgische tak van het bedrijf zou hebben georganiseerd, via de repatriëring van de beschikbare middelen naar het moederbedrijf (met 632 winkels) in Frankrijk. Camaïeu zou de 120 betrokken werknemers dan geen ontslagvergoeding hoeven betalen, en Soënen zou daarmee zijn zijn eigen bedrijf tegen lagere kosten terug kunnen krijgen. Soënen ontkent die beschuldiging.

Voor FIB geldt de overname als ‘een overwinning’, aldus Olivier Pardo, advocaat van FIB, tegenover AFP. Hij zegt te hopen dat Camaïeu ‘weer het immense bedrijf wordt dat het is geweest’.

Camaïeu failliet, nog geen duidelijkheid over Belgische tak

Camaïeu werd op 26 mei onder curatele gesteld. Een bron dichtbij het management van Camaïeu zegt tegen AFP dat het bedrijf failliet ging omdat het ‘zwaar getroffen was door de gezondheidscrisis en het ontbreken van een door de staat gegarandeerde lening die het in staat zou hebben gesteld deze situatie te overwinnen’. Camaïeu moest dit voorjaar ruim achthonderd winkels sluiten met een tekort van 162 miljoen euro tot gevolg, zo bevestigde de bron. Wat er met de Belgische tak van het bedrijf (met 28 winkels) zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Beeld: Camaïeu

Camaieu
Coronavirus
Faillissement
FinancièreImmobilière Bordeaux
Joannes Soënen