• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Belgische tweedehandsmarkt goed voor 1,5 miljard per jaar

Belgische tweedehandsmarkt goed voor 1,5 miljard per jaar

Door Caitlyn Terra

loading...

Business

Illustrerend beeld. Foto: Liza Summer via Pexels

De tweedehandsmarkt in België is goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard euro, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van handelsfederatie Comeos. Deze jaaromzet is nog exclusief de markt van de occasiewagens, zo is te lezen in een persbericht.

Computers en kledij zijn het meest populair om tweedehands te kopen. Tweedehandsmode is per jaar goed voor 324 miljoen euro aan omzet in België, zo is de schatting van Comeos. Van die modeartikelen wordt 69 miljoen verkocht via online marktplaatsen. Met de omzet van 324 miljoen euro komt tweedehandsmode zeer dichtbij de nummer één: de tweedehandscomputermarkt. Die is goed voor 332 miljoen euro. Het martkaandeel van tweedehandskleding in gespecialiseerde winkels en marktplaatsen vertegenwoordigt nu al 5 procent van de totale markt voor kleding.

Tweedehandsmarkt in België goed voor jaaromzet van 1,5 miljard euro

In 2021 kochten 49 procent van de volwassen Belgen minstens één keer tweedehands. Één op de drie Belgen kijkt ook positief naar tweedehands. Tweedehandskledij dragen wordt gezien als een verantwoorde ecologische keuze. Dertig procent antwoord dat ze tweedehands kopen omdat het product even goed is als nieuw terwijl het slechts een fractie kost.

Inmiddels bestaan er diverse online platformen waar tweedehands mode een nieuw leven krijgt. Zo is er bijvoorbeeld Vinted en Vestiaire Collective, maar ook grote en kleine merken wagen zich sinds enkele jaren massaal aan de resale van hun eigen items. Zo startte Belgisch handtassenlabel Clio Goldbrenner vorig jaar een eigen resale-platform, lanceerde Filippa K een resale service genaamd Filippa K Preowned en bouwde Farfetch de resale-capaciteiten uit door de overname van het platform Luxclusif.

Comeos
Tweedehands