• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 32.000 banen verloren in België tijdens eerste coronagolf, vooral flexibele contracten

32.000 banen verloren in België tijdens eerste coronagolf, vooral flexibele contracten

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

In België gingen er in de eerste coronagolf netto zo’n 32.000 jobs verloren, meer dan in de financiële crisis. Maar de grote klap moet mogelijk nog komen. Dat schrijft De Tijd op basis van een vandaag gepubliceerde Dynam-studie van het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven. Het onderzoek is het eerste dat de volledige in- en uitstroom op de arbeidsmarkt tijdens de coronagolf in het voorjaar becijfert. De verliezen zijn vooral groot in sectoren met veel flexibele contracten, zoals de horeca- en uitzendsectoren, evenals de retail, zo blijkt uit het rapport.

Door het systeem van tijdelijke werkloosheid wist de regering het netto baanverlies te beperken. Betrekkelijk weinig Belgen verlieten tussen juni 2019 en juni 2020 hun job: met 703.000 zijn dat er niet veel meer dan de 697.000 in het jaar daarvoor. Het banenverlies is dan ook niet zozeer te wijten aan ontslagen en herstructureringen, maar aan het wantrouwen van bedrijven om nieuwe mensen aan te werven. Tussen juni 2019 en juni 2020 namen bedrijven en instanties 672.000 werknemers aan, 77.000 minder dan een jaar eerder. Veel contracten, vooral tijdelijke en onregelmatige, werden in het geheel niet vernieuwd.

Vervangingscontracten - waarbij de ene werknemer de job van een ander overneemt - niet meegerekend, creëerden bedrijven tussen juni 2019 en juni 2020 192.000 nieuwe banen, zo staat in het onderzoek. Er werden er 224.000 definitief geschrapt: ‘De grootste jobvernietiging sinds de start van de Dynam-metingen in 2005’, zo schrijft De Tijd. 32.000 banen verdwenen daarmee van de markt.

Professor Ludo Struyven, arbeidsmarktexpert en een van de co-auteurs van de studie, vreest dat de grote schok nog moet komen. “Herstructureringen en faillissementen worden nu nog uitgesteld,” stelt hij tegenover De Tijd. “De tijdelijke werkloosheid kon ontslagrondes bevriezen, maar volgend jaar zal de arbeidsmarkt opnieuw ontdooid moeten worden. De afbouw van de tijdelijke werkloosheid moet geleidelijk gebeuren, want anders dreigen alsnog veel ontslagen.”

Arbeidsmarkt
Coronavirus
werkloosheid