• Home
  • Nieuws
  • Beurzen
  • Kinderspel en monsterlijk maatwerk: De FW24-trends van Pure London x JATC

Kinderspel en monsterlijk maatwerk: De FW24-trends van Pure London x JATC

Door Rachel Douglass

bezig met laden...

Scroll down to read more

Beurzen

Pure London x JATC runway, Feb 2024. Credits: Pure London x JATC.

Op de vroege zondagochtend opende de eerste editie van de pas gefuseerde beurs Pure London x JATC (Just Around The Corner) haar deuren voor de modewereld. Daarmee kwam een stroom van merken en winkeliers op zoek naar contacten en gesprekken over de nieuwste collecties voor FW24 op gang.

Om ervoor te zorgen dat de aanwezigen ook de vinger aan de pols hielden met betrekking tot trends die het komende seizoen dominant zullen zijn, opende creatief directeur van Vesuvius, Malaïka Ewande, het seminarprogramma van de beurs met een presentatie getiteld 'FW24 Trend Update: Een verhaal van balans en creativiteit'. Tijdens de lezing deelde Ewande twee overkoepelende 'megatrends' en hun microtrends die volgens haar "alles te maken hebben met het in evenwicht brengen van creativiteit", het combineren van "individuele expressie en nieuw vakmanschap" om gemeenschap te inspireren en kunst terug te brengen in de mode./p>

Overstimulated

Chaotisch gekleed

Pure London x JATC catwalkshow, februari 2024. Credits: Pure London x JATC.

Gebaseerd op de missie om "ultieme individualiteit" te bereiken, is de micro trend ‘chaotisch gekleed’ gebaseerd op het motto “hoe ordinairder, hoe beter”. Geïnspireerd door subculturen en classicisme en verwijzend naar tijdperken uit het verleden, is de esthetiek van dit thema sterk gecentreerd rond een gedurfd gebruik van texturen, van versnipperde materialen tot utilitair verzamelingen.

Pure London x JATC catwalkshow, februari 2024. Credits: Pure London x JATC.

Kinderspel

Pure London x JATC trend catwalk, februari 2024. Credits: FashionUnited.

Om het kinderspel samen te vatten, beschreef Ewande het concept als het vinden van “een happy place in de onwetendheid van het kind”. Los van deze donkere trend, wordt de trend gedefinieerd door het gebruik van felle kleuren en cartooneske silhouetten die vaak oversized zijn en worden benadrukt door lichtgewicht textiel dat volgens Ewande doet denken aan “jeugdige tekeningen”.

Pure London x JATC, Feb 2024. Credits: Pure London x JATC.

Reformed Maximalist

Faux minimalism

Pure London x JATC trend runway, Feb 2024. Credits: Pure London x JATC.

‘Faux minimalism’ wijkt af van de quite luxury-trend die de laatste seizoenen dominant was. ‘Faux minimalism’ kijkt naar een meer creatieve en cultureel opgebouwde esthetiek die de elegantie van zijn voorganger behoudt, maar legt de nadruk op het gebruik van textiel van hoge kwaliteit. Ewande benadrukt hier geïllustreerde stoffen, breisels met contrasterende prints en materialen, zoals kasjmier en zijde die een gevoel van luxe blijven uitstralen, zij het op een afgezwakte manier.

Meesterlijk maatwerk

Pure London x JATC trend runway, Feb 2024. Credits: Pure London x JATC.

Voor deze microtrend verwijst Ewande naar een grote verschuiving in het kleermakerswerk die wordt beïnvloed door een meer casual manier van kleden. Hier worden details van sportmode en relaxte pasvormen steeds belangrijker. Ze legde uit dat deze vorm van tailoring "generatie barrières doorbreekt” en afstand neemt van traditionele regels, vooral op het gebied van textiel dat ook meer hyper casual wordt in de vorm van ongepaste stoffen, zoals fluweel en zijde.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking door Sylvana Lijbaart.

FW24
Just Around the Corner
Pure London
Trends