• Home
  • Press
  • Fashion
  • Waarom boeren worstelen met de overstap naar biologisch katoen

Waarom boeren worstelen met de overstap naar biologisch katoen

PRESS RELEASE
Door Press Club

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion
Credits: Kuyichi

Stel je voor dat je een katoenboer bent. Je hele familie woont al generaties op dezelfde boerderij met dezelfde velden. Je ouders hebben je alles geleerd over de katoenteelt, alle tips en trucs. Deze kennis hoop jij op een dag ook door te kunnen geven aan de volgende generatie. Elk jaar zaai je de katoenzaadjes in maart en wacht je geduldig tot ze ontkiemen. In de loop van de seizoenen zie je de planten groeien tot de witte zachte bollen rond september tevoorschijn komen. Klaar om het 'witte goud' te oogsten. Dit vakmanschap en erfgoed zijn krachtig en daarom kan het een uitdaging zijn om te veranderen.

De biologische katoenteelt informatiekloof

Het is altijd makkelijker om gewoon door te gaan zoals je gewend bent. Wij zullen de laatsten zijn die dat ontkennen. De meeste boeren weten gewoon niet waar ze moeten beginnen met biologische katoenteelt. Nieuwe methoden vereisen nieuwe kennis en gaan altijd gepaard met onzekerheid. Als niemand in hun omgeving hen kan leren hoe ze biologische gewassen moeten verbouwen, lijkt de overstap niet de moeite waard. Naarmate de conventionele landbouw zich ontwikkelde tot een landbouw die zwaar leunt op pesticiden en kunstmest, vervaagde de 'ouderwetse' biologische manier. Gelukkig zien we nu weer een langzaam stijgende vraag naar biologisch katoen!

Waarom aarzelen katoenboeren?

Veel boerenfamilies zullen zeggen: blijf trouw aan wat je weet, vooral als er weinig bekend is over het alternatief. Boeren zijn vaak erg afhankelijk van het inkomen van hun jaarlijkse oogst; daarom is de angst voor een mislukte oogst een van de grootste obstakels. Ze zijn bang dat een plaag hun oogst zal ruïneren en dat ze dit niet kunnen bestrijden met bestrijdingsmiddelen.

Bovendien duurt het tot drie jaar voordat een conventionele boerderij biologisch gecertificeerd kan worden. Het kost tijd om een evenwichtige en gezonde grond te creëren zodat je gewas kan groeien. Dit resulteert in een lagere opbrengst in de eerste paar jaar. Minder kilo katoen staat gelijk aan minder loon. Als het katoen eenmaal volledig biologisch is, krijgt het een biologische premie, maar conversiekatoen wordt vaak niet beloond. Het vinden van geschikte zaden van hoge kwaliteit, genetisch gemodificeerd-vrij en alternatieve bestrijdingsmiddelen kan ook problematisch zijn. De omschakelingsperiode kan behoorlijk zwaar zijn, daarom is er extra ondersteuning nodig.

Credits: Kuyichi

Ontmoet onze dappere katoen in omschakeling boer Cengiz

Daarom hebben we een conversieproject voor katoen opgezet. In samenwerking met onze Turkse denimfabriek en partner Bossa helpen en stimuleren we boeren om over te stappen van conventionele naar biologische katoenteelt. Tijdens dit drie jaar durende proces bieden Bossa en Kuyichi financiële zekerheid en de gegarandeerde afname van hun katoenoogst.

Maak kennis met Cengiz Karadeli, op de foto hiernaast, onze eerste conversiekatoenboer. Cengiz is een Turkse katoenboer die overschakelt van traditionele naar biologische katoenproductie. Zijn boerderij ligt in de regio Aydin en de eerste katoen in omschakeling werd in oktober 2022 van zijn veld geoogst. We zijn blij dat hij nu in het tweede jaar van de overgangsperiode zit en hopen dat het verhaal van Cengiz andere boeren in de regio zal inspireren om hetzelfde te doen!

Kuyichi’s Cotton in Conversion collectie

Met Cengiz’ eerste transitie-oogst lanceert Kuyichi vabdaag de Cotton in Conversion collectie. Deze wordt geproduceerd bij duurzame jeansfabrikant SARP jeans, waar het merk sinds 2018 hecht mee samenwerkt.

De voordelen van biologische katoenteelt

Gestaag zijn meer en meer boeren geïnteresseerd in hun conventionele landbouwmethode veranderen. Ondanks de hindernissen zien ze de voordelen van biologische katoenteelt en zijn ze bereid dit te verbeteren. Het is zelfs zo dat biologische katoenteelt kosteneffectiever is, omdat boeren hun kosten verlagen door de hoge prijzen van pesticiden, kunstmest en dure zaden over te slaan en de katoen voor een hogere prijs verkocht wordt. Bovendien is het gezonder voor hen, hun families en hun omgeving.

Credits: Kuyichi

We moeten in contact komen met onze katoenboeren

Omdat de vraag verschuift naar biologisch katoen, hebben boeren meer stimulansen nodig om zich aan te passen. De toeleveringsketens van kleding zijn lang en complex; daarom hebben de meeste merken geen direct contact met hun boeren. Vaak weten ze niet eens waar hun katoen wordt geproduceerd. Dit maakt het natuurlijk een uitdaging om de vraag naar biologisch te communiceren naar de katoenboeren. Dat is een van de redenen waarom we samen met onze denimfabriek Bossa het project Cotton in conversion zijn gestart.   We hebben jou als consument nodig om meer biologisch katoen te eisen. U kunt uw macht gebruiken om de industrie te beïnvloeden. Merken zullen er niets mee doen als consumenten niet meer gecertificeerd biologisch katoen vragen. Jouw stem telt, en het maakt uit wat en hoe je koopt. Nog steeds is slechts 1,4% van alle katoen wereldwijd biologisch gecertificeerd, dus we hebben nog een lange weg te gaan. Wees een beetje rebels en #maketheswitch!

OVER KUYICHI
Lees meer over Kuyichi op de merkpagina
Biologisch katoen
Cotton in Conversion
Duurzaamheid
Kuyichi