Persinformatie Fair Fashion Fair Leuven 25 & 26 april
bezig met laden...
Op 25 en 26 april organiseren Green Office for KU Leuven en Fashion Revolution Belgium voor het eerst een festival rond duurzame mode. De Fair Fashion Fair wordt een eye-opening evenement over eerlijke mode in al zijn aspecten. Het evenement, georganiseerd door modebewuste studenten, belicht innovatieve materialen en technieken, duurzaam design en mooie, draagbare kleding. Het evenement krijgt steun van Stad Leuven.
Wist je dat een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen? De mode-industrie wordt dan ook gekenmerkt door fast fashion: trends volgen elkaar razendsnel en goedkoop op. Maar de mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, en ook de productie van de kleding is vaak problematisch en onmenselijk. Het is duidelijk dat fast fashion plaats moet maken voor slow fashion, duurzame mode die geproduceerd wordt in goede omstandigheden en die het milieu zo weinig mogelijk belast.
De Fair Fashion Fair wil niet alleen studenten en academici bereiken, maar ook het bredere Leuvense publiek. Op vrijdag 26 april verandert HAL 5 in een duurzaam modeparadijs, met onder meer een meet the designer brunch, vintage en fair fashion shopping, workshops en nog veel meer. De avond voordien, op donderdag 25 april, wordt het festival afgetrapt met een discussiepanel in het Hollands College.
Margot Vandeputte, studente Bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, kwam met het idee op de proppen. “Iedereen weet dat zaken zoals vleesconsumptie en vliegvakanties een grote impact hebben op het milieu. Veel minder mensen staan stil bij de impact van de kledij die ze dagelijks dragen, terwijl de kledingindustrie meer broeikasgassen uitstoot dan alle internationale vluchten en het transport over zee tezamen. Toen ik dit - als levenslange modefan - begon te beseffen, vond ik dat er iets moest gedaan worden om het bewustzijn aan te wakkeren en duurzame mode te promoten. Met de Fair Fashion Fair in Leuven willen we een draagvlak bieden voor zowel consument, producent, onderzoeker als ontwerper. Als lid van het Green Office for KU Leuven heb ik dit idee kunnen realiseren. Het is heel bemoedigend dat we hiervoor ook steun krijgen van onder meer Stad Leuven.”
De Fair Fashion Fair in Leuven wordt georganiseerd tijdens de Fashion Revolution Week, dé grote campagneweek van Fashion Revolution. Tatiana De Wée, co-founder Fashion Revolution Belgium: "Er loopt inderdaad heel wat mank in de modewereld, maar consumenten zijn zich daar niet altijd bewust van. Achter de enorme marketingmachines van modelabels schuilen vaak schrijnende verhalen. De belasting op zowel mens als milieu is echter onhoudbaar. Het wordt dus tijd om die verhalen naar buiten te brengen en alternatieven aan te reiken. Het evenement is zeker geen aanklacht tegen de mode-industrie, het wil de problemen wel aankaarten, maar ook alternatieven aanbieden om mode te kunnen blijven omarmen en te vieren in al zijn facetten."
informatie over de organisatoren:
Over Green Office for KU Leuven
Het Green Office for KU Leuven is hét duurzaamheidslaboratorium voor en door studenten aan de universiteit, geïntegreerd binnen de dienst Duurzaamheidsbeleid. Sinds haar oprichting in 2016 ondersteunt ze studenten in het uitdenken en implementeren van hun duurzame ideeën. Meerdere thema’s kwamen de voorbije jaren al aan bod, maar met de werkgroep Green Office Slow Clothing wordt voor het eerst de kledingindustrie onder de loep genomen. Slow Clothing bestaat uit 6 geëngageerde studenten met een passie voor duurzame kledij. Tussen oktober en december 2018 organiseerde Slow Clothing een documentaire-avond en een inzamelactie op campus, waarbij de gedoneerde winterkledij geschonken werd aan initiatieven voor kansarme doelgroepen in het Leuvense.
http://greenofficeforkuleuven.be/
https://www.instagram.com/go.slowclothing/
Over Fashion Revolution (Belgium)
Fashion Revolution is geboren op de dag dat Rana Plaza, 24 april 2013, is ingestort. Wereldwijd is de organisatie actief in meer dan 100 landen en staat ze bekend om de #whomademyclothes-campagne die tijdens Fashion Revolution Week de hele (online) wereld rondgaat. De Belgische tak, Fashion Revolution Belgium, is eind 2018 opgericht. Langs de ene kant viert ze mode als een positieve invloed, maar tegelijkertijd onderzoekt ze ook en wil ze bewustzijn creëren rond de uitdagingen in de industrie. Fashion Revolution willen tonen dat verandering écht mogelijk is moedigt daarom iedereen aan om aandacht te schenken aan duurzame mode.