Fashion + Design Festival Arhem 2019: WE ARE PEOPLE

Van 1 juni – 7 juli 2019 vindt de zesde editie van het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) plaats. Deze editie kenmerkt zich doordat niet alleen het Arnhemse ontwerptalent gevierd wordt, maar ook de unieke identiteit van ieder mens, met het actuele thema WE ARE PEOPLE. Het thema gaat over de identiteit en diversiteit van mensen in de meest brede zin van het woord, maar zal binnen FDFA vooral focussen op gender.

Hoe zien Arnhemse ontwerpers en kunstenaars identiteit? Welke toon zetten de healthy sport influencers op sociale media over het huidige gender-beeld en hoe dragen make-up tutorials voor mannen bij aan het verruimen van opvattingen over identiteit?

We Are People

Vormgeving is een buitengewoon geschikte manier om de eigen identiteit te onderstrepen, aan te passen en ermee te spelen. Van kapitalistische idealen van status tot de ideale vrouw, ze houden altijd verband met mode en/of design om de identiteit visueel te uiten. Tijdens FDFA’19 gaan Arnhemse ontwerpers, kunstenaars en instellingen samen met de festivalbezoekers op zoek naar de vele identiteiten die zowel in Arnhem als in de huidige samenleving te vinden zijn.

Films, lezingen en exposities zullen de verhouding van mode, design, lifestyle en uiterlijk tot (gender)identiteit doorgronden. Partners als Museum Arnhem, Nacht van de Mode en Rozet haken ieder op hun eigen manier aan bij het thema. FDFA wil met WE ARE PEOPLE de dialoog aangaan met en via ontwerpers, kunstenaars, bezoekers en inwoners over (gender)identiteit en op die manier bijdragen aan een duurzame samenleving waarin inclusiviteit een logisch gegeven is, en geen modegril.

Fashion + Design Festival Arhem 2019: WE ARE PEOPLE

Openingsweek FDFA

De eerste week van FDFA (1 - 8 juni) zit vol activiteiten. In aanloop naar de Nacht van de Mode vinden er in het Modekwartier diverse workshops, mini-exposities en lezingen plaats, van onder andere modeontwerpster Anne Kluytenaar. Kluytenaar staat bekend om haar werk waarin stereotypes en familierelaties aan bod komen. Zo baseerde zij haar collectie Lux is crossing op de transitie van haar vader van man naar vrouw.

Op 1 juni opent Museum Arnhem We’re in this together in De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte voor actuele kunst en ontwerp. Nieuwe (inter)nationale talenten worden getoond met als thema de kracht van samenwerking en verbinding. Los van eigen ego en met nadruk op identiteit, gender en gelijkheid werken deze ontwerpers gezamenlijk toe naar een nieuwe standaard voor de mode industrie. Eén van deze talenten is creative studio MAISON the FAUX. In hun ‘humanwear’ collecties vertegenwoordigen zij een nieuwe kijk op gender en staan inclusiviteit en diversiteit centraal.

Fashion + Design Festival Arhem 2019: WE ARE PEOPLE

De openingsweek wordt afgesloten met een opeenstapeling aan mode-evenementen. Traditiegetrouw vinden in deze week de Graduation Shows van de bekende opleiding ArtEZ Fashion Design (BA) plaats, die in de avond worden afgesloten met het inmiddels befaamde feest Salon des Refusés in Luxor Live. De dag daarna is de elfde editie van de Nacht van de Mode te vinden in Klarendal. Dit jaar brengt de Nacht van de Mode een ode aan de mode en de wijk. De nacht eindigt in Bizar Bazar, een tot horeca omgebouwde kerk.

Gedurende de rest van de maand blijven de diverse exposities te bezoeken en zijn er activiteiten in de binnenstad te vinden. Zo zijn ook dit jaar weer de afstudeershows van Rijn IJssel weer van de partij en de randprogrammering van FDFA met onder andere voorstellingen van Introdans. Het volledige programma van FDFA’19 komt medio april online op fdfarnhem.nl.

Fashion + Design Festival Arhem 2019: WE ARE PEOPLE

Over FDFA

FDFA vervult een regionale platformfunctie op het gebied van mode, die regionale professionals en organisaties in de mode koppelt aan elkaar, aan het brede publiek en de inwoners van Arnhem. Dat gebeurt in belangrijke mate tijdens Juni Modemaand, als FDFA verschillende initiatieven bundelt en in samenhang naar buiten toe presenteert.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN