• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zelfstandig ondernemers hebben in België meerderheid winkeloppervlak in handen

Zelfstandig ondernemers hebben in België meerderheid winkeloppervlak in handen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

In het Vlaams Gewest is het aandeel van zelfstandig ondernemers gerekend in vloeroppervlak het grootst. Beeld: FashionUnited

Het grootste deel van het Belgische winkeloppervlak is vandaag de dag in handen van zelfstandig ondernemers. Zij bezetten gemiddeld zestig procent van de beschikbare vierkante meters, zo blijkt uit onderzoek van Locatus.

“Als je door de hoofdwinkelstraten loopt, zie je met name winkels die bij bekende ketens horen. Deze winkelformules staan al op onze visuele harde schijf en vallen ons daardoor eerder op,” schrijft Frans Smit, adviseur bij Locatus, op de website van het onderzoeksbureau. “Maar toch vormen filiaalwinkels landelijk gezien nog steeds een ruime minderheid ten opzichte van de zelfstandig ondernemers.”

De verhoudingen verschillen licht per gewest. In het Vlaams Gewest is het aandeel van zelfstandig ondernemers gerekend in vloeroppervlak het grootst, met 61,2 procent. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zit daar met 60,9 procent net onder. In het Waals Gewest is het 54,4 procent.

Wie naar het aantal verkooppunten kijkt, ziet dat ook daar zelfstandig ondernemers gezamenlijk sterk in de meerderheid zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben zelfstandige ondernemers samen 85 procent van de verkooppunten, in het Vlaams en Waals gewest allebei tussen de 81 en 82 procent.

Locatus