• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Wijkcomité Antwerpse modewijk slaat alarm: ‘Sint-Andries wordt gedomineerd door toeristen in Airbnb's’

Wijkcomité Antwerpse modewijk slaat alarm: ‘Sint-Andries wordt gedomineerd door toeristen in Airbnb's’

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

MoMu, Foto: Matthias De Boeck

Oorspronkelijke bewoners van de Antwerpse wijk Sint-Andries worden langzaam, maar zeker weggejaagd. Appartementsblokken worden opgekocht door investeerders die er ‘Bed and Breakfasts’ van maken en dat zorgt voor overlast, zo meldt De Standaard.

In Sint-Andries, ook wel bekend als de modewijk van Antwerpen, zijn diverse Antwerpse modeontwerpers (onder wie Dries van Noten) en het Modemuseum gevestigd. “Door het toenemende aantal Airbnb’s verdwijnt de sociale cohesie in de buurt stilaan. De bewoners trekken weg, omdat ze hun appartement moeten verlaten en zich geen woning in de buurt meer kunnen veroorloven”, meldt Nico Volckeryck, voorzitter van de stuurgroep Sint-Andries, aan De Standaard. Volckeryck heeft zelf ook al veertig jaar een winkel in de Kammenstraat.

Antwerpenaars zijn bang dat de balans tussen de oorspronkelijke bewoners en toeristen de verkeerde kant op gaat nu het aantal Airbnb’s toeneemt. “Deze wijk is altijd zeer levendig geweest, maar we zijn bang dat er binnen afzienbare tijd geen Antwerpenaars meer overblijven”, aldus de voorzitter van de stuurgroep Sint-Andries, aan De Standaard.

Antwerpen