• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Weergeven referentieprijs tijdens solden wordt verplicht om fraude te voorkomen

Weergeven referentieprijs tijdens solden wordt verplicht om fraude te voorkomen

Door Nora Veerman

13 jan. 2022

Retail

Beeld: Unsplash

Belgische winkeliers worden vanaf de volgende solden verplicht om de referentieprijs te vermelden bij het afprijzen op producten. Dat laat Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva Bleeker weten in een nieuwsbericht op haar officiële website. De verplichte weergave van de referentieprijs moet in de toekomst fraude met prijsaanduidingen voorkomen.

Vanaf mei moet bij een product dat in de aanbieding is niet alleen de nieuwe prijs worden aangeduid, maar ook de laagste prijs die het product had in de dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding. Er wordt nu nog te vaak geknoeid met prijzen, die soms in de periode voor de solden worden verhoogd. Consumenten betalen dan in de solden feitelijk de oude prijs van het product, of zelfs meer. Dat is niet alleen onprettig voor de consumenten, maar ook verboden. De wijziging van het rechtskader ‘zal ervoor zorgen dat consumenten op een meer transparante en correcte manier informatie krijgen over prijsvermindering’, aldus De Bleeker.

In 2021 ondernam de Economische Inspectie een grootschalige controle op dit gebied. Van de 6.776 gecontroleerde gevallen was er in 1.967 gevallen sprake van schendingen van wettelijke bepalingen. Volgens Staatssecretaris De Bleeker zal er in de toekomst ook nog actief worden gecontroleerd. Daarnaast wordt waakzaamheid vanuit de consument gewaardeerd. Zij kunnen gevallen van fraude melden bij Het Meldpunt.

Solden