• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Weergeven referentieprijs bij afprijzing vanaf nu verplicht in België

Weergeven referentieprijs bij afprijzing vanaf nu verplicht in België

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Artem Beliaikin via Pexels

Vanaf dit weekend zijn Belgische winkeliers verplicht om bij afgeprijsde producten ook de referentieprijs te vermelden. Dat schrijven Belgische media, waaronder Nieuwsblad. De wet werd in januari aangekondigd, maar toen was de exacte ingangsdatum nog niet bekend.

Het doel van de wet is om fraude tijdens de solden te voorkomen. Voorheen verhoogden sommige winkeliers kort voor de solden hun prijzen, waardoor de korting groter leek. Met de nieuwe wet geldt de laagste prijs waarvoor het product in de laatste dertig dagen werd aangeboden als referentieprijs, en die moet ook worden weergegeven. Daardoor hebben consumenten inzicht in hoeveel minder ze daadwerkelijk betalen.

Branchevereniging Mode Unie wijst erop dat winkeliers hiermee rekening moeten houden tijdens bijvoorbeeld braderieën die plaatsvinden in de maand voorafgaand aan de solden, de zogenaamde sperperiode. Die loopt dit jaar van 1 tot en met 30 juni. Wanneer een handelaar in de sperperiode op een braderie of andere commerciële manifestatie een individueel product met korting aanbiedt, wordt dat de nieuwe referentieprijs die tijdens de solden zal gelden.

Wie tijdens een dergelijk evenement toch korting wil geven, kan gebruik maken van koppelverkoop, meldt Mode Unie. Die methode valt niet onder de nieuwe wetgeving.

Mode Unie
Solden