• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Warenhuisplannen ‘Meir Corner’ leiden tot opgetrokken wenkbrauwen in Antwerpen

Warenhuisplannen ‘Meir Corner’ leiden tot opgetrokken wenkbrauwen in Antwerpen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Op de Antwerpse Meir zijn plannen voor een nieuw luxewarenhuis. Hiervoor is ruimte ingebouwd binnen het vastgoedproject van de Limburgse ondernemersfamilies Tans en Machiels, met de titel ‘Meir Corner’. Dit moet in het voormalige Proximus-pand komen, dicht bij de leien. Het initiatief stuit echter op weerstand, zo schrijft De Tijd. Twee vastgoedeigenaars zouden bezwaar hebben aangetekend tegen de vergunningsaanvraag: Rocco Marotta en het Nederlandse Prowinko.

Het warenhuis zou op het gelijkvloers van het pand worden gevestigd, met een oppervlak van 11.000 vierkante meter. Tans en Machiels hopen op een partij als Galeries Lafayette of De Bijenkorf, zo blijkt uit de plannen van de ontwikkelaars. Dat contrasteert met de huidige staat van de Meir, die kampt met ernstige leegstand. Volgens experts gaat het om 15.000 tot 20.000 ongebruikte winkelruimte, zo schrijft De Tijd - tien procent van alle winkelruimte die er is. De leegstand is grotendeels te wijten aan de coronacrisis en jarenlange wegwerkzaamheden aan de Leien, waardoor de Meir moeilijk bereikbaar was. Winkeliers hebben het er al niet makkelijk. De vastgoedeigenaars vrezen nu bijkomende concurrentie, en een toekomst van nog meer lege winkelpanden.

Ook Filip de Bois, topman van Redevco, verhuurder van Galeria Inno en C&A, is kritisch, al tekende hij geen bezwaar aan. Hij denkt dat het plan weinig kans van slagen heeft. ‘Lafayette heeft zijn expansie stopgezet. En als De Bijenkorf Vlaanderen zou willen veroveren, moet het beginnen met een deftige winkel. Een echte department store heeft zeker 20.000 vierkante meter nodig. Daarvoor is Meir Corner te klein,’ zo zegt hij tegenover De Tijd. Volgens retailexpert Gino Van Ossel kan het wel. “Op dit ogenblik glijdt het aanbod op de Meir geleidelijk af naar het lagere middensegment, zoals Primark. Het idee om meer luxe aan te trekken zal het aanbod op de Meir versterken. En het zal geen concurrentie vormen voor de huidige winkels, behalve Galeria Inno.” Galeria Inno bevindt zich schuin tegenover het voormalige Proximus-pand.

Het Antwerpse stadsbestuur wil begin april beslissen over de vergunningsaanvraag. Mocht Meir Corner geen geschikte warenhuiskandidaat vinden, dan kan de winkelruimte worden opgesplitst in kleinere winkelpanden. De bedoeling is om in de overige 28.000 meter van het pand een nieuwe campus voor de Karel de Grote Hogeschool te ontwikkelen.

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Machiels
Meir
Meir Corner
Prowinko
Redevco
Rocco Marotta
Tans
vastgoed
warenhuizen