• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Wallonië wil verbod op winkelcentra buiten de stad

Wallonië wil verbod op winkelcentra buiten de stad

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het Waalse gewest is voornemens een verbod in te stellen tegen de bouw van grote winkelcentra buiten de stad. Met de maatregel springt de Waalse regering in de bres voor de lokale middenstand in de binnensteden. Dat meldt de Franstalige krant L’Echo.

Het plan is om winkelcentra in de periferie vanaf een oppervlakte van 2.500 vierkante meter te verbieden. Hiermee hoopt de Waalse regering iets te kunnen doen tegen de leegstand waar veel binnensteden in Wallonië mee kampen. De krant noemt als voorbeeld Les Grands Prés in Bergen, een centrum dat met een oppervlak van 100.000 vierkante meter het grootste is van de Benelux en gezorgd heeft voor de ‘verwoestijning’ van de Bergense binnenstad.

Antoine de Borman, directeur van het Instituut voor Politieke Studies (CEPESS) van het Humanistisch Democratisch Centrum (cdH), noemt nog andere redenen voor het initiatief. “Handel is niet enkel een economische kwestie,” aldus de Borman tegenover de krant. “Het heeft ook een sociale en ecologische impact. Handel moet juist gebruikt worden om de vitaliteit in de stedelijke gebieden te stimuleren.”

Volgens L’Echo zijn de discussies in het Waalse parlement al enkele weken aan de gang. In het voorlopige ontwerp worden alle winkelcentra van meer dan 2500 meter verboden buiten de binnensteden, tenzij ze geen aantoonbare schade opleveren voor stedelijke winkels. De nieuwe verordening zou eind 2018 moeten worden gekeurd in het Waalse parlement, zodat het begin 2019 in werking treedt. Dit laat het Waalse ministerie van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Transport, Luchthavens en Dierenwelzijn weten in een verklaring in handen van de krant.

Beeld: FashionUnited

Belgie
Binnenstad
binnensteden
Wallonië
Winkelcentra
Winkelcentrum