• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Volledige heropening niet-essentiële winkels komt geen dag te vroeg volgens brancheorganisaties

Retail

Beeld: FashionUnited

Volledige heropening niet-essentiële winkels komt geen dag te vroeg volgens brancheorganisaties

Door Sylvana Lijbaart

15 apr. 2021

Het Overlegcomité maakte woensdag 14 april 2021 in een persconferentie bekend dat niet-essentiële winkels vanaf 26 april de deuren mogen openen voor consumenten zonder afspraak. Organisaties Comeos, NSZ en Creamoda laten aan FashionUnited weten opgelucht te zijn met deze versoepelende maatregel.

Comeos, de federatie voor handel en diensten, is tevreden over het besluit van het Overlegcomité niet-essentiële winkels te openen. De organisatie is minder blij met de uitstel van opening voor de horeca, zo luidt het persbericht.

De organisatie noemde de maatregel eerder al ‘een fiasco’. Driekwart van de klanten kwamen niet meer naar de winkels en de omzetcijfers kelderden naar beneden, zo staat in het persbericht. “We hebben nooit begrepen waarom er nieuwe beperkende maatregelen werden opgelegd, want winkelen is nooit een risico geweest voor besmettingen. We zijn dus blij dat de maatregel wordt begraven, maar het komt geen dag te vroeg”, meldt Dominique Michel, CEO van Comeos.

De woordvoerder van NSZ meldt telefonisch aan FashionUnited dat de opening van niet-essentiële winkels een stap in de goede richting is. “Winkelen op afspraak bleek een moeilijke, psychologische stap voor de consument te zijn. Hierdoor leden winkels enorme verliezen en daarom is het positief dat winkels weer open mogen.” De woordvoerder van NSZ haalt het aantal mensen met wie er gewinkeld mag worden als volgende discussiepunt aan: “De winkels gaan terug open, maar er mag met twee personen uit hetzelfde huishouden gewinkeld worden. Van onze kant zien we graag dat, dat aantal uitbreidt.”

Brancheorganisaties blij met schrappen van winkelen op afspraak

Ook Wendy Luyckx, woordvoerder bij Creamoda, beaamt dat de opening van de winkels niet langer kon wachten. Echter zal het wel even duren voordat consumenten terug de winkel opzoeken. “We zullen wat geduld moeten hebben voordat alles weer op gang komt. De opening van de terrassen in mei zal daarbij gaan helpen. Als consumenten de kans hebben om een kleine plaspauze te houden, of wat te eten en te drinken, zal er sneller gewinkeld worden. Daarnaast komt het zomerseizoen eraan. Gelukkig starten de winkels niet met de zomersolden tijdens de opening van de winkels. De producten kunnen nu nog voor een normale prijs verkocht worden en halen we toch nog iets uit het zomerseizoen. Het zomerseizoen kan niet meer opgekrikt worden. Maar we kunnen nu wel op een deftige manier winkelen en wordt het weer steeds beter. Dat zijn allemaal elementen die zullen meehelpen om de consument terug naar de winkel te halen. Verder hopen we dat de vaccinatie voortgaan en dat we snel terug naar het normaal kunnen gaan”, meldt Luyckx telefonisch aan FashionUnited.

Bij de volledige heropening van de winkels blijven de maatregelen zoals het dragen van een mondkapje, anderhalve meter afstand houden en handen ontsmetten wel gelden. De taak voor het controleren op het naleven van de maatregelen ligt volgens NSZ niet bij de winkeliers. “De winkeliers zijn geen politiemensen, het is niet hun taak om dit in de gaten te houden. Dit is duidelijk meegegeven tijdens de persconferentie. Het is de taak van het lokaal bestuur op lokaal niveau, om consumenten te controleren op het naleven van de regels in de winkels. De winkeliers zijn hier niet aansprakelijk voor”, meldt de woordvoerder telefonisch.