• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Vlaamse meerderheidspartijen lanceren plan met 33 voorstellen om leegstand stadscentra tegen te gaan

Vlaamse meerderheidspartijen lanceren plan met 33 voorstellen om leegstand stadscentra tegen te gaan

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen met een nieuwe reeks aanbevelingen de stijgende leegstand in de dorps- en stadcentra tegen gaan, zo staat in voorstel van CD&V.

De leegstand is een welbekend probleem: zo’n 10,4 procent van de handelspanden staat leeg en er wordt gevreesd dat dat aandeel zal oplopen tot 13,3 procent aan het einde van dit jaar. Dat komt mede door de effecten van de coronacrisis, meldt CV&D in het voorstel. In de dorps- en stadcentra verdwijnen winkels, in het voordeel van baanwinkels. Ondanks de groeiende leegstand, komt er nog steeds winkelruimte bij. Dat komt door supermarkten die zich willen vestigen langs grote invalswegen.

Volgens de Vlaamse Parlementsleden Robrecht Bothyne (CD&V), Maaike de Vreese (N-VA) en Maurits van der Reyde (Open VLD) is de vestiging van supermarkten langs grote invalswegen problematisch voor dorp- en stadcentra, dat melden de parlementsleden aan Het Nieuwsblad. “Grote supermarkten zij bij uitstek publiekstrekkers. Als die naar buiten de gemeente verhuizen, komt het volk niet meer in het centrum.”

De meerderheidspartijen lanceren een plan met 33 voorstellen om de dorps- en stadskernen opnieuw te laten bloeien, meldt CV&D. Zo denken de partijen aan een lagere grondbelasting of onroerende voorheffing in bepaalde gebieden. Bovendien verwijzen de meerderheidspartijen voor plattelandskernen naar het Duitse DORV-concept (Double Outlet Right Ventricle). Hierbij worden maatschappelijke en commerciële diensten samengebracht op een locatie.

Image: Gustavo Fring / Pexels

Leegstand