• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Verplichting elektronisch betaalmiddel niet altijd nageleefd: ‘Meer transparantie nodig’

Verplichting elektronisch betaalmiddel niet altijd nageleefd: ‘Meer transparantie nodig’

Door Marthe Stroom

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash

Sinds 1 juli moet elke handelszaak in België verplicht een elektronische betaaloptie aanbieden. Echter blijkt uit een nieuwsbericht van VRT dat nog lang niet iedereen zich aan deze regelgeving houdt. Zo zouden volgens staatssecretaris Eva de Bleeker (Open VLD) al meer dan honderd inbreuken zijn gemeld. Andere handelszaken houden zich technisch gezien aan de regelgeving, maar bieden enkel een relatief onbekende betaal-app aan, in de hoop om consumenten toch nog cash te laten betalen.

Een woordvoerder van Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) deelt aan FashionUnited dat zij, ondanks dat ze ook graag meer cashloze betalingen zouden zien, ook in overweging nemen dat de kosten voor digitale betaalterminals vaak relatief duur zijn en dat er weinig prijstransparantie is voor verscheidenheid aan opties. “De handelaar betaalt transactiekosten voor elke digitale betaling. Die kosten worden bovendien door elke betaalsysteem anders afgerekend, waardoor alle transparantie en vergelijkbaarheid zoek is.” Volgens NSZ zou er dan ook een verlaging van de kostprijs en meer transparantie over de prijzen van verschillende betaalmogelijkheden moeten zijn.

Zo oppert het NSZ bijvoorbeeld het idee om “dienstverleners van betaaloplossingen te verplichten aan de overheid transparant hun prijzen en formules kenbaar te maken, zodat ondernemers via één transparant systeem - bijvoorbeeld via een simulator of een app - door het kluwen aan mogelijkheden en prijzen geraken, naar analogie met de energiemarkt.” Via deze weg zouden ondernemers volgens NSZ goed geïnformeerd de stap naar een elektronisch betaal aanbod kunnen zetten. “Men moet de ondernemers doen inzien wat de voordelen zijn van digitaal betalen en dat kan door hen goed te informeren.”

Een handelaar die niet aan de verplichting voldoet, riskeert volgens VRT een boete tot 80.000 euro. Het kabinet van staatssecretaris voor Consumentenzaken De Bleeker raadt consumenten aan om melding te blijven doen van schendingen van de regeling via de website van Meldpunt België.

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen
NSZ