• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Unizo niet blij met registratieprocedure op telewerk

Unizo niet blij met registratieprocedure op telewerk

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny van Assche, vindt de invoering van een registratieprocedure ter ondersteuning van de controle op thuiswerken ongelooflijk, zo staat in het persbericht. Hij noemt het ‘nog maar eens extra administratieve rompslomp voor de nu al zwaar beproefde ondernemers’.

Het gaat om een tool die uitgaat van een registratie per maand, telkens voor de zesde kalenderdag. Het gaat dus om een momentopname waardoor er bij de controles een voldoende ruime tolerantiemarge moet worden gehanteerd, luidt het persbericht. “Het meest absurde en ergerlijke van al is dat ook ondernemers zonder een enkel personeelslid dat kan telewerken de maandelijkse registratie via de RSZ-website (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) moet doorvoeren”, voegt Van Assche toe in het persbericht. Volgens de gedelegeerde bestuurder worden alle werkgevers gestraft die de tele werkverplichting sterk toepassen, maar verhelpt de tool niks bij degene die dat niet doen.

De brancheorganisatie wijst de overheid erop dat zij niks om de elementaire regels geeft. Zo is er bijvoorbeeld de schending van het only-once-principe: dit moet invullen hoeveel werknemers het bedrijf heeft en dat weet de overheid. Daarnaast negeert het, het think-small-principe: hierbij wordt de toepasbaarheid in kleine bedrijven en niet die in grote ondernemingen als maatstaf voor nieuwe regelgeving genomen, meldt het persbericht. Van Assche besluit in het persbericht: “Het is duidelijk dat de overheid heeft verzuimd om een voorafgaande regelgevingsimpactanalyse door te voeren. Als ze dat wel hadden gedaan, zou ze samen met ons beseffen dat de opgelegde procedure onwerkbaar is en volstrekt buiten verhouding staat tot het doel.”

Deze maatregel wordt genomen omdat meer werknemers de werkvloer weer betreden, omdat ze het thuiswerken beu zijn of werkgevers hun personeel hiertoe zetten. Dit ziet de overheid als een motor achter de stijgende besmettingscijfers.

De eerste deadline staat gepland op 6 april 2021. Unizo gaat er vanuit dat deze wordt verplaatst omdat ondernemers nog van niets weten, meldt het persbericht. “Laat staan dat ze al zouden weten hoe ze de registratie moeten doorvoeren”, voegt Van Assche er nog aan toe in het persbericht.

Coronavirus
telewerk
UNIZO