• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Stormweer zorgde voor 28 procent minder drukte in winkelstraten

Stormweer zorgde voor 28 procent minder drukte in winkelstraten

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Pexels

Al dagenlang raast er stormweer over ons land. Nadat Dudley, Eunice en Franklin – ook wel de ‘drielingstorm’ genoemd – een spoor van vernieling hebben achtergelaten, heeft het KMI maandag opnieuw code oranje afgekondigd voor de kust. Voor de rest van Vlaanderen geldt code geel. KMI-weerman David Dehenauw meldt daarnaast op Twitter dat er opnieuw een storm in ons land is, op basis van de windkrachtmetingen.

Kwart minder omzet in retail

Door het onstuimige weer was het afgelopen week, en met name in het weekend, veel rustiger in de winkelstraten. “We zaten net weer in een stijgende lijn: de drukte in de winkelstraten nam elke week toe”, vertelt Huib Lubbers, directeur va Bureau RMC, telefonisch aan FashionUnited. “Maar daar was afgelopen week niets van te merken: het was maar liefst 14 procent rustiger in de winkelstraten dan de week ervoor. Normaal gesproken zien we dat de drukte eind van de week toeneemt, maar nu gebeurde het omgekeerde: van vrijdag tot en met zondag was het zelfs 28,2 procent rustiger in de Belgische winkelstraten. Een forse daling.” Voor retailers is het een extra klap in deze toch al uitdagende economische periode. Want een kwart minder bezoekers, betekent een kwart minder omzet, vreest Lubbers. Sommige winkels sloten vrijdag uit voorzorg vervroegd hun deuren of lieten aan klanten weten dat de koopavond niet doorging.

Stormen laten spoor van vernieling achter

Daar komt bij dat de drie stormen veel schade hebben aangericht aan onder meer winkelpanden. In Oostende vlogen grote delen een winkel weg door de harde wind. Ook de provincie Antwerpen bleef niet gespaard. De brandweer kreeg vrijdag ruim duizend oproepen binnen van schade veroorzaakt door storm Eunice, meldt de Gazet van Antwerpen. Omgewaaide bomen zorgden op veel plaatsen voor schade aan woningen en winkels, waaronder in Den Haag. Vlaanderen is nog volop bezig om de schade op te meten die met name storm Eunice aanrichtte. In Nederland hebben de stormen voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat is een voorlopige schatting van het Verbond van Verzekeraars, na een inventarisatie bij verzekeringsmaatschappijen.

Binnenstad
Bureau RMC
passanten
Retail
stormschade
winkelstraatdrukte