• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Staking bij schoenketen Eram vanwege ontslagronde

Staking bij schoenketen Eram vanwege ontslagronde

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Winkelketen Eram wil in België dertien filialen sluiten en daarmee 70 van de 130 banen schrappen. Nadat brugpensioen werd geweigerd, zitten de onderhandelingen over die reorganisatie echter compleet vast. De werknemers van de Franse schoenenretailer hebben daarop het werk neergelegd, meldt De Tijd.

Eind vorig jaar leken de gesprekken over de vertrekvoorwaarden van de herstructurering zo goed als rond. Er kwam een akkoord naar boven waarin vervroegd pensioen vanaf 55 jaar werd toegelaten. Uiteindelijk werd dit alsnog geweigerd en sindsdien zijn alle onderhandelingen geblokkeerd. De medewerkers legden afgelopen zaterdag de werkzaamheden neer om ‘gebrek aan respect’ te uiten, waardoor nu 20 van de 28 vestigingen zijn gesloten.

”Het eerste probleem is het herstructureringsplan en de vele ontslagen. Het tweede probleem is dat er geen commercieel plan is voor een heropleving,” laat Evelyne Zabus van vakbond CNE tegenover de krant weten. Een andere complicatie is volgens haar dat er geen akkoord kan worden getekend zonder financiële garantie voor een sociaal plan.

Een nieuw overleg tussen de directie en de vakbonden staat gepland voor eind deze maand. “We verwachten dat de ontslagen werknemers waardig kunnen vertrekken en dat de toekomst van Eram in België gegarandeerd wordt,” verklaart Pascal Strube van vakbond SETca.

Multibrand schoenenretailer Eram heeft in thuisland Frankrijk en in verschillende andere Europese landen ruim 350 winkels. In België beschikt Eram over 28 filialen, onder andere in Luik, Brugge en Genk. Daarnaast heeft de schoenketen een Belgische webwinkel.

Beeld: Eram Facebook

Eram