• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Retailers willen solden een maand later laten beginnen

Retailers willen solden een maand later laten beginnen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Ruim 60 procent van de Belgische moderetailers wil dat de solden in zowel januari als in juli voortaan een maand later begint. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Zo’n 90 procent van de ondervraagde retailers wil niet langer dat de solden in januari en juli plaatsvinden.

De afgelopen vijf jaar waren de solden, zowel in de winter als in de zomer, weinig succesvol. “Omdat de solden nu al jaren teleurstellend verlopen, moet er sowieso iets gebeuren,” verklaart NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Maar de sector zelf moet ook mee willen en niet bang zijn om trends als e-commerce te omarmen. Dat gebeurt nu te weinig.”

Hoewel een gebrek aan investeringen in e-commerce meespeelde in de zwakke resultaten van de solden, zijn deze met name het gevolg van de weersomstandigheden in de afgelopen jaren. De zachte temperaturen in januari en de regenachtige dagen in juli zorgden voor weinig succes, vindt bijna de helft van de 562 ondervraagde moderetailers. Zo’n 60 procent van hen ziet de solden het liefst verplaatsen naar februari en augustus. Een kwart ziet ze liever nog verder opschuiven naar maart en september.

”Sinds begin september heeft het praktisch de hele tijd gezomerd, maar in weinig kleding- en schoenenwinkels vind je nu nog T-shirts en sandalen. Overal hangt de herfst- en wintercollectie, met als gevolg dat de verkoop hiervan voor geen meter loopt. Door de solden met een maand te verschuiven, kan er ook later en dus meer in overeenstemming met het klimaat gestart worden met de nieuwe collecties,” aldus Mattheeuws.

Solden