• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Retailers vragen Belgische regering om meer steun en heropening winkels

Retailers vragen Belgische regering om meer steun en heropening winkels

Door Georgia Oost

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Huurders en verhuurders doen een gezamenlijke oproep aan de regering om fysieke winkels op 28 november te heropenen. Daarnaast dringen ze ook aan op bijkomende fiscale steunmaatregelen, zo meldt Comeos in een persbericht.

Steun naar Frans voorbeeld

Het initiatief, dat wordt gesteund door de Belgisch Luxemburgse Raad voor Retail en Winkelcentra (BLSC), de beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS), Comeos en het Retail Forum Belgium (RFB), gebruikt Frankrijk als voorbeeld. Zo leggen ze in het persbericht uit dat na de eerste lockdown de winkels weer open gingen en er toch een daling in het aantal besmettingen was.

Eind oktober kondigde de Belgische regering aan dat er een verstrengde lockdown van start ging. Dit betekent dat alle niet-essentiële winkels moesten sluiten en de herfstvakantie werd verlengd. België is het zwaarst getroffen land van Europa: uit de meest recente cijfers blijkt dat er in totaal al 545.787 besmettingen zijn vastgesteld. Premier de Croo zei dat de strengere lockdown ongeveer zes weken zal duren, tot de week van 7 december, waarna wordt besloten hoe lang het nog door zal gaan en of er eventueel meer of minder maatregelen moeten komen.

Essentiële voorwaarden voor ‘cruciale eindejaarsperiode’

De vier federaties pleiten, naar Frans voorbeeld, voor een terugbetaalbaar optioneel krediet. Daarnaast noemen de federaties een aantal essentiële voorwaarden voor de laatste maanden van het jaar, die voor retailers erg belangrijk is. Zo wordt er onder andere gevraagd om een kwijtschelding van tenminste tweederde van de huur voor winkels die financieel getroffen zijn tijdens de lockdown. Ook wordt er gevraagd om een meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering en meer steunmaatregelen van de regering.

Beeld: Brussels, by Tuur Tisseghem. Via Pexels.

Comeo
Coronavirus