• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Regering kondigt nieuwe steunmaatregelen aan: modesector lijkt buiten de boot te vallen

Regering kondigt nieuwe steunmaatregelen aan: modesector lijkt buiten de boot te vallen

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: FashionUnited

De federale regering maakte op 21 april 2021 nieuwe steunmaatregelen bekend voor zwaar getroffen sectoren en sectoren die binnenkort heropenen onder strikte protocollen. Brancheorganisaties Mode Unie en Unizo, reageren niet geheel voldaan.

Het nieuwe steunmaatregelen-pakket kost meer dan 800 miljoen euro. Volgens premier Alexander de Croo is het een pakket van steun om sectoren te steunen die opnieuw opstarten of hun activiteiten uitbreiden. Nieuwe steunmaatregelen die in het pakket zitten: tijdelijke verlaging van de BTW voor de horeca en lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling. De modesector lijkt opnieuw geen kans te maken op steun vanuit de regering.

In november sloten modehandelaars voor de tweede keer verplicht hun deuren. Vanaf 1 december 2020 mocht er enkel individueel gewinkeld worden en tijdens de vier weken durende ‘Paaspauze’ werd winkelen op afspraak de norm. Brancheorganisatie, Mode Unie, noemt het winkelen op afspraak ook een ‘strikt protocol’, waardoor modehandelaars niet rendabel konden ondernemen. Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie, in het persbericht: “Niet alleen kregen onze ondernemers de afgelopen maanden niet de kans om rendabel te ondernemen, ze konden bovendien niet rekenen op afdoende steunmaatregelen. Eerst werd het toegezegde dubbel overbruggingsrecht schaamteloos en zonder enige uitleg ingetrokken. Daarenboven blijkt dat het merendeel van de zwaar lijdende modehandel geen gebruik kan maken van steunmaatregelen zoals het Vlaams Beschermingsmechanisme. Een dubbele slag in het gezicht van onze modehandelaars.”

Verontwaardiging om mislopen nieuwe steunmaatregelen is groot

Ook Danny van Assche, gedelegeerd directeur bij Unizo, is verontwaardigd dat de retailsector niet op dezelfde steun kan rekenen. “We hameren in dat verband opnieuw op de noodzaak het dubbel overbruggingsrecht toe te kennen aan wie minstens 70 procent omzetverlies lijdt of leed. Geheel in lijn hiermee moeten ook de handelszaken die tijdens de afgelopen ‘Paaspauze’ aan die criteria voldeden, het dubbel overbruggingsrecht krijgen voor heel de maand april, of toch minstens tot 25 april”, aldus de gedelegeerd directeur bij Unizo in het persbericht. Ook Mode Unie vraagt de federale regering de ingetrokken steunmaatregelen alsnog toe te kennen en modehandelaars in aanmerking te laten komen voor de steunmaatregelen, zoals het dubbele overbruggingsrecht dat op 21 april toegekend werd aan andere zwaar getroffen sectoren. “Onze modesector werkt namelijk ook onder de onrendabele en beperkende omstandigheden, zoals de sectoren die nieuwe steun krijgen”, luidt Delanghe in het persbericht.

“De door de federale regering goedgekeurde maatregelen, betekenen een goede stap vooruit, maar we zijn er nog niet”, sluit Danny van Assche af in het persbericht. “De regering kan en mag niet doof blijven voor onze roep om ook de andere, even belangrijke steun- en relancemaatregelen door te voeren.”

Coronavirus
steunmaatregelen