Opening Primark Brussel zorgt voor chaos

Een rij van ruim honderd meter blokkeert de hele Nieuwstraat. Consumenten die door willen lopen, kunnen nauwelijks een weg banen door de drukte. Het lijkt wel een mierenhoop. Al vanaf half negen vanmorgen stond de eerste klant voor de deur van Primark Brussel. Sindsdien is de rij tientallen meters langer geworden. Chagrijnige mannen kijken hoe zij en hun vrouw bijna worden geplet in de rij. Moeders proberen hun allerkleinsten te laten stoppen met krijsen. Tieners nemen snel nog een selfie voordat ze eindelijk naar binnen mogen. Kortom, een grote chaos.

Bijna vijf jaar lang konden de Belgen toekijken hoe Primark het ene naar het andere filiaal opende in andere landen. Sinds 2009 had België enkel een filiaal in Luik. Primark kijkt bij het openen van nieuwe winkels altijd eerst naar de locatie in een stad. Het bedrijf blijft net zo lang doorzoeken totdat de juiste plek is gevonden. Dit kan een lange tijd duren. Volgens een woordvoerder van de keten is dat de reden waarom al die tijd alleen in Luik een verkooppunt stond. “We hebben écht gezocht naar de juiste locatie en dat vraagt soms tijd. Wij zijn heel blij dat we in Brussel de juiste plek hebben gevonden. De Nieuwstraat is de belangrijkste winkelstraat van Brussel en tevens de tweede grootste van het land. De straat trekt jaarlijks heel veel consumenten. Zo’n toplocatie is voor ons heel belangrijk,” aldus de woordvoerder.

Na vijf jaar opent Primark het tweede Belgische filiaal

Binnen in het filiaal kunnen pers en enkele gelukkige bloggers alvast een kijkje nemen in de winkel. Vlak voor de opening luisteren ze en kijken ze toe hoe de minister van de Brusselse hoofdstedelijke regering, Didier Gosuin, zijn speech houdt. Dan is het zover; het personeel vormt een lange rij met elk drie blauwe ballonnen in de hand. “Primark, Primark!” roepen ze allen in koor. Dit zorgt voor lichte onrust bij het afwachtende publiek buiten. Beveiligers proberen met alle moeite de deuren nog even dicht te houden. “Wat een ervaring, maar hoe gaan we weer naar buiten?” zegt een blogger paniekerig. Om kwart over elf gaan de deuren dan echt open gevolgd door een hoop gegil. Het is officieel: Primark Brussel is geopend.

Opening Primark Brussel zorgt voor chaos

De winkel heeft een totale oppervlakte van 1672 vierkante meter. Hier zijn kleding, accessoires en schoenen te vinden voor zowel dames als heren. Met dit nieuwe filiaal creëert de keten 192 nieuwe banen. Behalve dat Primark veel waarde hecht aan de locatie, vindt het bedrijf ethisch verantwoord te werk gaan ook belangrijk. Al een aantal jaar werkt Primark samen met lokale Belgische organisaties om werkloosheid tegen te gaan. “Voor Brussel hebben we samengewerkt met Actiris. Dat is heel goed verlopen.”

Voordat een nieuw filiaal wordt geopend en dus personeel wordt gezocht, selecteert de organisatie kandidaten die naar de informatiedagen kunnen komen. Deze informatiedagen zijn expliciet voor mensen die op zoek zijn naar werk. Vervolgens worden sollicitatiegesprekken gehouden. Wanneer dit hele traject is afgerond, komen de 'gewone' sollicitanten aan de beurt. Dit proces wordt door Primark ook in Nederland uitgevoerd. “Het verschil met Nederland is wel dat wij ook een pre-selectie doen. We kijken in de bestanden waar de werklozen staan geregistreerd en selecteren kandidaten. Vervolgens krijgen de geschikte personen een bericht en volgen ze het traject tot aan de sollicitatie,” vertelt Sarah Thomas, van Actiris. “In dit filiaal bestaat ongeveer 95 procent van het personeel uit voormalig werklozen. ”Dit is het dubbele dan Primark eigenlijk voor ogen had – 40 procent. De woordvoerder voegt hier aan toe: “Wij plannen dezelfde aanpak voor Hasselt en Gent, met lokale organisaties.”

Opening Primark Brussel zorgt voor chaos

België verwelkomt volgend jaar meer Primark filialen

Na de opening in Brussel gaat Primark door met nieuwe winkels openen in België. “Shops in Hasselt en Gent zijn bevestigd. Deze zullen volgend jaar rond april/mei openen. Daarnaast hebben we plannen om volgend jaar de shop in Luik nog extra uit te breiden tot 5500 vierkante meter,” aldus de woordvoerder. Exacte data voor de winkelopeningen en de verbouwing zijn nog niet bekend.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN