• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nieuw dc voor Wehkamp: same-day delivery dit najaar

Nieuw dc voor Wehkamp: same-day delivery dit najaar

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Vanaf het najaar krijgen klanten hun producten al op dezelfde dag geleverd bij Wehkamp. Op 23 september wordt namelijk het nieuwe distributiecentrum van de e-commercegigant in gebruik genomen, dat ‘het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld’ is. En de opening wordt verricht door niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Dankzij het nieuwe centrum en het geautomatiseerde systeem kan Wehkamp de pakketjes straks op dezelfde dag bezorgen. Binnen 30 minuten na de orderplaatsing is een pakket klaar voor verzending. Pakketjes kunnen overal in Nederland geleverd worden, zegt Wehkamp in een persbericht. De same-day delivery service wordt al dit najaar aangeboden. “We hebben dankzij het nieuwe automatiseringssysteem straks een maximale capaciteit van 196.000 same-day delivery pakketten per dag,” licht woordvoerder Dirk van den Boogaart toe aan FashionUnited. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar de capaciteit is ingericht op topdrukte rond de feestdagen en op de groei in de toekomst.”

Wehkamp: ‘700 vrachtwagens nodig voor de verhuizing naar nieuw dc’

Wanneer de eendaagse service precies van start gaat, valt nog niet te zeggen. Van den Boogaart: “Als we gaan pas een datum noemen als we de belofte aan de klant kunnen waarmaken. We denken dat de hele verhuizing zo’n 2,5 maand in beslag gaat nemen, en dat we begin november kunnen starten met de same-day delivery. Maar we houden wel een slag om de arm hoor, in de planning. Je weet nooit precies hoe het gaat lopen.” De verhuizing is een fikse operatie, zo zijn er zeker 700 vrachtwagens nodig om alle producten te verhuizen. De verhuizing gaat gefaseerd gebeuren, zodat klanten niets zullen merken van de overgang.

Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van 53.000 vierkante meter, waar ruimte is voor zeker 4 miljoen producten. Er is 100 miljoen euro in de nieuwe distributielocatie geïnvesteerd, dat het huidige centrum in Dedemsvaart gaat vervangen. Als de groei van Wehkamp zich voorzet, zal het nieuwe centrum genoeg capaciteit hebben om de komende 10-15 jaar te kunnen distribueren, denkt Van den Boogaart. “Er is ook rekening gehouden met nog grotere groei in de toekomst; we hebben een optie op 3 extra hectare naast het nieuwe centrum. Daar kunnen we dus nog extra uitbreiden.”

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in het nieuwe dc, zo is het dak van pand uitgerust van het ‘grootste zonnepanelenveld van Nederland’, dat voor 40 procent van de energiebehoefte voorziet. Verder is er ook een speciale warmte-koudeopslag en is er een ecologische tuin aangelegd. Het nieuwe centrum is dus een stuk minder belastend voor het milieu, aldus Wehkamp.

Wehkamp maakte al sinds 1960 gebruik van het distributiecentrum in Dedemsvaart en verhuist nu dus voor het eerst. Alle 200 medewerkers verhuizen mee naar de nieuwe locatie in Zwolle. In het voorjaar kondigde Wehkamp al aan dat het nieuwe centrum genoeg capaciteit en mogelijkheden zou krijgen voor same-day delivery.

Wehkamp