• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Nederlandse branche- en ondernemersorganisaties laten zich horen na teleurstellende persconferentie
Nederlandse branche- en ondernemersorganisaties laten zich horen na teleurstellende persconferentie

Retail

Nederlandse branche- en ondernemersorganisaties laten zich horen na teleurstellende persconferentie

Door Sylvana Lijbaart

14 apr. 2021

In Nederland werd gisteravond een persconferentie gehouden door demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, over mogelijke versoepelingen omtrent de coronamaatregelen. Veel verandering is er niet gekomen. De enige versoepeling die aangekondigd is, is de heropening van buitenschoolse opvang vanaf 19 april 2021. De opening van niet-essentiële winkels en de horeca laat nog even op zich wachten.

De Nederlandse brancheorganisatie INretail en ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW (het Verbond van Nederlandse Ondernemingen en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond) zijn hier niet blij mee. “Laat de mensen winkelen en laat ondernemers ondernemen”, stelt INretail in het persbericht. “De sector zit in een wurggreep en gaat failliet. Het geld is op, de voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren die nodig is om rekeningen te betalen. Telkens houdt het kabinet vast aan onnodige beperkingen om te overleven.” INretail meldt dat door middel van het winkelprotocol en de aanpak voor de winkelstraten, de sector in belang van de ziekenhuizen kunnen handelen en tegelijk iedereen geregisseerd veilig winkelen kunnen bieden. “Het kabinet moet geen langere dag meer wachten.”

Ook Nederlandse ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW maken zich hard voor onder andere de opening van de detailhandel. “De situatie wordt met de dag nijpender. Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen”, melden MKB Nederland en VNO-NCW in een persbericht. MKB Nederland en VNO-NCW vinden het belangrijk dat ondernemers in hun inkomen gecompenseerd worden. De organisaties gaan hierover in gesprek met het kabinet tijdens het periodieke overleg op donderdag 15 april jl.

De Nederlandse overheid heeft een stappenplan voor versoepelingen van de maatregelen richting de zomer opgesteld. In dit stappenplan staan onder andere de verwachtingen wanneer welke groepen de komende maanden gevaccineerd zullen zijn.

Volgens MKB Nederland en VNO-NCW is het goed dat er een stappenplan is. Echter laten de afgelopen weken wel zien dat het stappenplan hoge verwachtingen opwekt, omdat de besmettingen in Nederland niet daalden. Als het aan het Nederlandse volk ligt, zullen de winkelversoepelingen er snel komen. Uit een draagvlakonderzoek van INretail blijkt dat 65 procent van de mensen graag winkelversoepelingen wil. MKB Nederland en VNO-NCW pleit voor het vaart houden in het vaccineren: “Vaccineren is de enige echte oplossing om uit de penarie te komen. Dat laten verschillende landen nu zien.”