• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie: minverkopen tussen de 70 en 90 procent door winkelen op afspraak
Mode Unie: minverkopen tussen de 70 en 90 procent door winkelen op afspraak

Retail

Mode Unie: minverkopen tussen de 70 en 90 procent door winkelen op afspraak

Door Sylvana Lijbaart

13 apr. 2021

De situatie binnen de zelfstandige modesector wordt met de dag nijpender, meldt Mode Unie in een persbericht. Modehandelaars in steden draaiden afgelopen weekend minverkopen tussen de min 70 en min 90 procent ten opzichte van een normale weekendomzet.

Mode Unie hield een peiling om het tweede weekend met verplicht winkelen op afspraak in beeld te brengen. Naast dat zelfstandige modehandelaars minverkopen tussen de min 70 en min 90 procent draaiden, bleven ook de consumenten in baanwinkels weg. Bovendien waren er weinig consumenten te vinden in winkels en winkelstraten. De gemiddelde omzetdaling voor de tweede week bedroeg min 60 procent ten opzichte van een normale weekendomzet.

Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie, in het persbericht: “De slechte verkoop en de financiële gevolgen ervan voor modehandelaars waren al bijzonder onrustwekkend, de verkoop op afspraak heeft de mokerslag gegeven voor de volledige sector. Als de regel van de verkoop op afspraak blijft, stevent de modesector voor het derde seizoen op rij af op een verloren seizoen. Zowel financieel als mentaal gaan modehandelaars hier aan kapot.”

De invoering van de maatregel is twee weken van kracht en blijft voor een rem op de verkoop zorgen. Er worden weinig afspraken gemaakt en er zijn weinig consumenten in de winkelstraten te vinden, zo is te lezen. Modehandelaars geven aan dat winkelen veilig en vlot kan met eenvoudige registratie aan de deur. Echter is de maatregel nog onduidelijk gebleven voor consumenten door gebrekkige overheidscommunicatie, zo staat in het persbericht.

Mode Unie vraagt de overheid de maatregel van verkoop op afspraak af te schaffen. “Zowel virologen als politici zijn het er over eens dat besmettingen niet in winkels plaatsvinden. De verkoop op afspraak zorgt niet voor minder besmettingen onder de bevolking, maar voor extra druk op de verkoop en ondernemers komen bijgevolg alleen maar in nog grotere financiële problemen. Tweemaal niet de bedoeling van een maatregel natuurlijk”, aldus Delange in het persbericht.