• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Mode Unie: ‘Braderijen toestaan helpt moderetailers verliezen te beperken’

Mode Unie: ‘Braderijen toestaan helpt moderetailers verliezen te beperken’

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Sectorfederatie, Mode Unie, pleit voor een duidelijk plan van aanpak voor de opening van braderijen in de zomer. Dit doet Mode Unie om de grote stocks van modewinkels te willen verkopen en het seizoen nog enigszins te recupereren, dit meldt de sectorfederatie in een persbericht.

Door zware minverkoop in 2020, slechte soldencijfers in januari en een lenteverkoop die moeilijk op gang komt omwille de coronamaatregelen, is de modesector nog niet van de miserie af. De redenen voor moeilijke verkoop in het lenteseizoen is volgens Mode Unie niet ver te zoeken: het individueel winkelen in februari en het winkelen op afspraak in eind maart.

Modehandelaars sloten de Paaspauze af met een omzetverlies van 58,4 procent, zo staat in het persbericht. De overstock loopt hierdoor flink op. “We moeten elke opportuniteit aanwenden om deze voorraad met houdbaarheidsdatum nog verkocht te krijgen”, stelt Isolde Delanghe, directeur Mode Unie, in het persbericht. Hoewel het voorjaarsseizoen niet meer te redden is, kan -volgens Delanghe- de overheid er wel voor zorgen dat modehandelaars nog verliezen kunnen inhalen door het toestaan van braderijen. “Braderijen zorgen immers voor een belangrijk deel van de omzet in het voorjaar voor de modedetailhandel. Dit moesten we vorig jaar ook al missen.” Tijdens een braderijweek verkopen zelfstandige moderetailers tot 7 procent van hun voorjaarsomzet, gaat Delanghe verder. “Het is in deze tijden meer dan ooit noodzakelijk de verliezen te beperken. Braderijen zijn activiteiten die plaatsvinden in de buitenlucht. Het kan veilig. Een win-win voor iedereen”, sluit Delanghe af in het persbericht.

Het overlegcomité liet op 14 april 2021 de regering weten dat jaarmarkten en kermissen vanaf juni georganiseerd mogen worden. Mode Unie pleit ervoor ook braderijen toe te staan.

Coronavirus
Mode Unie