• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Minister komt met steunmaatregelen voor ondernemers in Brussel

Minister komt met steunmaatregelen voor ondernemers in Brussel

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het dagelijkse leven in Brussel lijkt langzaamaan weer te worden hervat, maar toch heeft de terreurdreiging nog steeds invloed op de omzet van veel ondernemers uit de hoofdstad. Om hen tegemoet te komen, heeft Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO´s, Landbouw en Maatschappelijke Landbouw Willy Borsus steunmaatregelen aangekondigd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Regering steunt getroffen ondernemers Brussels Hoofdstedelijk Gewest

“De federale regering heeft haar verantwoordelijkheid genomen om de veiligheid van de burgers te verzekeren,” stelt Borsus. “Maar dat heeft ook gevolgen voor het sociale en het economische leven. Het is belangrijk om onze winkeliers, retaurant- café- en hotelhouders te ondersteunen. Zij zijn een onrechtstreeks slachtoffer van de situatie.” Zelfstandigen die zijn gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben daarom toestemming gekregen om de sociale bijdragen voor het vierde kwartaal van 2015 pas volgend jaar te betalen.

Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zegt het volgende over de getroffen maatregelen: “We zijn tevreden dat minister Borsus uitstel verleent van betalingen van sociale bijdragen voor het vierde kwartaal, maar we vragen ook dat er een analoge tegemoetkoming komt van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en BTW.” Volgens Mattheeuws hebben veel retailers en ondernemers uit de horecasector hun inkomsten de afgelopen tijd met 35 tot 40 procent zien dalen, terwijl de vaste kosten hetzelfde zijn gebleven. “Vooral retailers die kleding, schoenen en elektronica verkopen hebben zware klappen gekregen, terwijl winkeliers die primaire producten verkopen juist minder hard zijn geraakt,” vertelt Mattheeuws aan FashionUnited. De dreiging is inmiddels van niveau vier naar niveau drie bijgesteld, en de Mattheeuws hoopt dan ook dat winkeliers toch een goede decembermaand tegemoet zullen gaan. “Vooral voor de modesector is dit een belangrijke periode, dus hopelijk zullen zij snel herstel zien in hun verkoopcijfers.”

#BeBrussels4shopping: “Het juiste antwoord is zo normaal mogelijk met ons leven doorgaan”

Ook ondernemersorganisatie Unizo zet stappen om de ondernemers die zijn getroffen door de terreurdreiging rondom de hoofdstad een hart onder de riem te steken. “Ze hebben schade geleden door de antiterreurmaatregelen van de voorbije dagen,” stelt Unizo CEO Karel van Eetvelt. “We mogen ons niet laten leiden door angst, integendeel, het juiste antwoord op terroristen is zo normaal mogelijk met ons leven doorgaan.” De ondernemersorganisatie roept consumenten op gewoon te gaan winkelen en uit eten te gaan, en deze uitstapjes ook op sociale media te delen met de #BeBrussels4shopping of #BeBrussels4lunch.

Terreurdreiging lokt consumenten naar e-tailers

Wie wel baat hebben bij de tijdelijke stillegging van het openbare leven in Brussel, zijn e-tailers. Een ondervraging van het NSZ onder 118 webshops heeft uitgewezen dat zij hun omzet met gemiddeld 17 procent zagen stijgen. Een onderzoek onder 223 fysieke winkels in België liet juist een dalende omzet zien. In Brussel rapporteerden winkeliers een omzet die gemiddeld 35 tot 40 procent lager lag dan normaal het geval is.

Het Brussels Gewest bestaat uit negentien gemeenten, waaronder Brussel-Stad, Etterbeek en Anderlecht. In totaal zijn in deze regio 10.345 winkels en 6.879 horecagelegenheden gevestigd.


Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen
UNIZO