Minderheden krijgen minder loon en minder kansen in de VS

Minderheden in de Verenigde Staten verdienen in de detailhandel een stuk minder dan hun blanke collega’s. Ook groeien ze minder vaak door naar andere functies. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de NAACP en de publieksbeleidsgroep Demos.

Het NAACP staat voor National Association for the Advancement of Colored People. De organisatie deed onderzoek in samenwerking met Demos, een beleidsorganisatie die zich inzet voor gelijkzeggenschap en gelijke kansen in de Amerikaanse economie. Er werd gekeken naar de verschillen tussen medewerkers in de retail, zoals groeimogelijkheden, lonen en werktijden.

Amerikaanse retailers betalen medewerkers met een donkere huidskleur of een Latijns-Amerikaanse achtergrond gemiddeld 75 procent van wat ze aan een blanke medewerker zouden uitbetalen. Niet alleen krijgen minderheden in de retail minder betaald, ze krijgen ook de minste doorgroeimogelijkheden aangereikt. Terwijl medewerkers met een donkere huidskleur goed zijn voor 11 procent van de Amerikaanse retail-beroepsbevolking, is slechts 6 procent van de leidinggevende functies ook in handen van deze groep.

Met een toenemend aantal minderheden in de retail in de Verenigde Staten kan dit voor problemen gaan zorgen, zegt Catherine Ruetschlin, een Demos-analist en coauteur van het rapport. "Als werknemers uit die raciale en etnische categorieën systematisch uitgesloten blijven van kansen, betekent dat dat onze arbeidsmarkt minder dan de helft van de bevolking zal bedienen die de Amerikaanse droom na streeft," zei Ruetschlin.

Afro-Amerikaanse en Spaanstalige werknemers hebben weinig doorgroeimogelijkheden

Er zijn 10 miljoen niet-Spaanse blanken, 2,3 miljoen Latijns-Amerikaanse, 1,9 miljoen Afro-Amerikaanse en Aziatische 800.000 werknemers in de Amerikaanse detailhandel. Er werken meer Afro-Amerikanen in de detailhandel dan in welke andere branche dan ook, met uitzondering van gezondheidszorg en onderwijs. In de detailhandel worden medewerkers met een donkere huidskleur en Spaanstalige werknemers het minst betaald van alle branches en zijn er de minste mogelijkheden om door te gaan, aldus de studie.

Minderheden krijgen minder loon en minder kansen in de VS

Kassiers met een donkere huidskleur verdienen gemiddeld 9,17 dollar per uur, terwijl verkopers gemiddeld 11,54 dollar verdienen en leidinggevenden krijgen 17,31 dollar per uur. Die cijfers liggen ver van die van hun blanke collega's; die verdienen 10,06 dollar per uur aan de kassa, 15,32 dollar in de verkoop en 17,43 dollar als leidinggevende. Spaanstalige en Aziatische medewerkers doen het beter dan Afro-Amerikaanse medewerkers in de meeste categorieën, maar staan eveneens slechter voor dan de blanke medewerkers. Spaanse en Aziatische kassiers verdienen 9,23 dollar en 10,58 dollar per uur, en in de verkoop verdienen ze 11,71 dollar en 13,73 dollar per uur. Als leidinggevende verdient een Spaanstalige medewerker 15,38 dollar per uur, terwijl een leidinggevende met een Aziatische achtergrond 18,12 dollar per uur verdienen.

Amerikaanse minderheden in retail krijgen minder loon

Het gevolg is dat medewerkers met een donkere huidskleur of met Latijns-Amerikaanse achtergrond vaker rond of onder de armoedegrens leven, stelt het rapport. Over het algemeen leeft 9 procent van de retailmedewerkers in de Verenigde Staten onder de officiële armoedegrens. Van die groep heeft 17 procent een donkere huidskleur en 13 procent een Latijns-Amerikaanse achtergrond.

Naast minder inkomen hebben minderheden ook minder kansen om promotie te maken in de retailbranche. Terwijl de Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse medewerkers goed zijn voor 14 en 17 procent van de kassiers en 12 en 15 procent van de detailhandel, maakt slechts 8 en 13 procent promotie tot supervisor of leidinggevende. Zeker 59 procent van de kassiers bestaat uit blanke medewerkers, en in de gehele detailhandel is dat 65 procent. In leidinggevende functies zijn blanke medewerkers zelfs goed voor 71 procent. Voor Aziatische medewerkers zijn de percentages nagenoeg hetzelfde; 6 procent zit achter de kassa, 5 procent heeft een salesfunctie en 6 procent heeft een leidinggevende positie.

Minderheden krijgen minder loon en minder kansen in de VS

Raciale loonkloof moet minder worden door minimum op te hogen

Onderzoekers pleitten voor een verhoging van het federale minimumloon -dat momenteel 7,25 dollar per uur bedraagt- dat ervoor moet zorgen dat de raciale loonkloof minder wordt, hoewel ze wel erkennen dat het een lang proces zal worden. Tevens wordt er gepleit voor een verbetering van de klantenservice en omzet, en een vermindering van de kosten van personeelsverloop.

In diverse Amerikaanse steden en staten wordt overwogen om het minimum op te hogen tot 15 dollar per uur. “Dankzij de groeiende economie maken veel bedrijven aanpassingen in de loontarieven en de werktijden, zeker omdat het voor werknemers steeds gemakkelijker wordt om een betere baan te vinden”, zegt Dedrick Asante-Muhammad, senior directeur van de NAACP Economische Zaken en directeur van de NAACP Financial Freedom Center. Maar door de hoge Afro-Amerikaanse werkloosheid zijn deze aanpassingen nog maar mondjesmaat voelbaar in deze Afro-Amerikaanse gemeenschappen.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN