Minder startende ondernemers in België door de coronacrisis
bezig met laden...
Niet alleen de bestaande bedrijven lijden aan de gevolgen van de corona crisis, de oprichting van nieuwe bedrijven is ook ernstig op de rem gezet. Eind juli was het aantal starters met meer dan 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019: van 72.000 naar 64.000, blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ). “De eerste twee maanden waren veelbelovend, maar maart, april en mei bleken rampzalig, ook al is er sinds juni een lichte toename geweest,” aldus het persbericht.
NSZ heeft de cijfers voor starters onderzocht op basis van de gegevens van Trends Business Information. "Eind juli was er een daling van meer dan 11 procent ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2019", legt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ, uit. "Als de eerste twee maanden van het jaar relatief veelbelovend waren, met zelfs een lichte stijging van ongeveer 3,7 procent in februari, dan waren de drie maanden van de lockdown gewoonweg rampzalig voor onze starters, met dalingen van respectievelijk 11,3 procent, 43,3 procent en 27,4 procent.Ook is het interessant om op te merken dat deze trend zich in de drie regio’s van het land laat voelen. "Deze was weliswaar iets uitgesprokener in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen. In het Franstalige deel van het land werd in april een daling van meer dan 50 procent genoteerd.”
De verschillen tussen sectoren werden ook onderzocht door NSZ. "Alle sectoren werden natuurlijk sterk getroffen, maar de start van nieuwe activiteiten verliep in sommige sectoren extra traag. In het algemeen is de horeca een van de sectoren met de meeste starters, maar omdat de sector als eerste werd gesloten en als een van de laatste werd heropend, gaven veel potentiële ondernemers het op (-28 procent). De daling was overigens veel minder uitgesproken in de detailhandel. Maar dat heeft natuurlijk te maken met het gedeelte food dat altijd open mocht blijven, zegt Christine Mattheeuws.
Volgens NSZ is nieuwe financiële en fiscale steun voor zelfstandigen en KMO’s noodzakelijk, niet alleen voor bestaande ondernemers, maar ook om nieuwe ondernemers aan te trekken. "Ondernemen is altijd risico nemen maar nu, in corona tijden, zeker. Het zal geen nieuwe zelfstandigen aanmoedigen om te starten als 1 op de 5 bestaande bedrijven voor het einde van het jaar failliet gaat", aldus de voorzitter van NSZ in het persbericht.