• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Marks & Spencer trekt zich terug uit België

Marks & Spencer trekt zich terug uit België

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Het Britse warenhuisconcern Marks & Spencer sluit tientallen filialen in verschillende landen, waaronder de twee in Nederland. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De winkels aan de Kalverstraat in Amsterdam en de Grote Marktstraat in Den Haag sluiten binnenkort hun deuren. In totaal werken daar 160 mensen.

Marks & Spencer sluit Nederlandse filialen

De sluiting is onderdeel van een uitgebreide reorganisatie als gevolg van teruggelopen inkomsten. De onderneming sluit ook eigen vestigingen in België, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland, Litouwen en China. Hier ontbreekt het volgens het bedrijf aan schaalgrootte om te groeien en winstgevend te zijn.

De kwakkelende winkelketen was al enige tijd op zoek naar een manier om de verlieslijdende internationale tak aan te pakken en sluit nu alle winkels in haar tien buitenlandse markten. In totaal leed M&S in die landen vorig jaar een verlies van 45 miljoen pond (50 miljoen euro) en boekte het een omzet van 171 miljoen pond (190 miljoen euro). In Ierland, Hongkong en Tsjechië zet het bedrijf de activiteiten overigens wel door, omdat die wel winstgevend zijn.

M&S trekt zich terug uit verlieslijdende markten

Als gevolg van de in totaal 53 sluitingen komen 2.100 banen te vervallen. M&S gaat de plannen bespreken met de Europese ondernemingsraad en mogelijk ook vakbonden. “Het is nooit makkelijk om veranderingen voor te stellen die gevolgen hebben voor onze medewerkers, aldus Amanda Mellor, directeur M&S België, tegenover Het Nieuwsblad. “We gaan nu met onze collega’s in overleg en we zullen zorgvuldig luisteren naar hun reactie op ons voorstel.” Naar verwachting gaat de reorganisatie 50 miljoen pond (56 miljoen euro) kosten, wat uiteindelijk weer 100 miljoen pond (112 miljoen euro) zou moeten opleveren.

Als onderdeel van het turnaround-plan, wil M&S zich juist meer gaan richten op bestaande joint ventures en franchise samenwerkingen, die vorig jaar een winst van 87,3 miljoen pond (98 miljoen euro) genereerden. De keten telt momenteel 267 franchisewinkels in 34 markten wereldwijd, evenals joint ventures in Griekenland in India. Online is M&S in 21 landen aanwezig met eigen websites en via marktplaatsen als Zalando en Myntra.

Ook in thuisland Groot-Brittannië wordt het aantal filialen teruggebracht. Het warenhuis wil in totaal 60 winkels minder, waarvan er 30 daadwerkelijk worden gesloten. De andere 30 worden getransformeerd tot Simply Food winkels. Als onderdeel van de turnaround, laat CEO Steve Rowe weten van plan te zijn nog 200 nieuwe Simply Food winkels te openen. In Groot-Brittannië telt M&S momenteel 300 full-range filialen en bijna 600 Simply Food vestigingen. “In de toekomst zullen we meer inspirerende winkels hebben op plaatsen waar klanten willen winkelen, die ons groeiend digitaal aanbod compleet maken,” aldus Rowe.

M&S gaat zich richten op franchise activiteiten

De winkelsluitingen werden tegelijkertijd met de eerste halfjaarresultaten van M&S bekendgemaakt. De omzet uit kledingverkopen daalde in het halfjaar tot en met september met 5,9 procent. De omzet in Simply Food winkels daalde met 0,9 procent. De winst voor belastingen daalde met 88 procent naar 25,1 miljoen pond (28,2 miljoen euro), deels te wijten aan hogere pensioenlasten. “M&S leverde weer pijnlijk zwakke cijfers, waar het slachtoffer werd van het ongebruikelijke warme weer dat de omzetgroei uitdunde,” zegt Chairman of Retail Economics Stephen Robertson in reactie op de resultaten.

Het is niet de eerste keer dat M&S uit Nederland vertrekt. Ruim vijftien jaar geleden had de warenhuisketen al een vestiging aan de Amsterdamse Kalverstraat, maar sloot die in 2001. In 2013 keerde het bedrijf terug naar Nederland. Ook in België was M&S tot vijftien jaar geleden aanwezig, maar ook daar werden destijds alle vestigingen gesloten. Twee jaar geleden opende M&S er weer een vestiging. Wanneer de filialen precies worden gesloten, is nog niet bekend.

Beeld: Marks & Spencer

Marks & Spencer