• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Marks & Spencer keert terug naar België

Marks & Spencer keert terug naar België

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

De Britse winkelketen Marks & Spencer verdween veertien jaar geleden uit het Belgische straatbeeld. Marks & Spenser bevestigt aan FashionUnited dat de Britse keten deze zomer een winkel aan de Guldenvlieslaan in Brussel opent. Een exacte datum staat nog niet gepland. In november 2012 maakte Marks & Spencer het al mogelijk voor Belgische klanten online te winkelen.

"Als onderdeel van onze 'bricks and clicks' strategie voor winkels en e-commerce in België, keren wij de zomer van 2015 terug naar Brussel met een nieuwe winkel van 5.000 vierkante meter in Le Toison D'Or. De nieuwe winkel biedt onze klanten kwaliteit, kleding en eten. Het nieuwe filiaal zal ook uit een foodhal en M&S Café bestaan," vertelt Emma Johnson, international corporate PR manager van Marks & Spencer.

Toen de Britse keten in april 2013 naar Nederland terugkeerde, maakte Marks & Spencer bekend een filiaal te openen in de zomer 2015 in België. In april 2014 liet de Britse keten weten dat ze er 250 gaan openen voor 2017. Marks & Spencer gaat zijn aanwezigheid vergroten in alle bestaande markten, maar focust op priority markten India, China, Rusland, het Midden-Oosten en West-Europa. "Onze strategie om een internationale multi-channelretailer te worden is relevanter dan ooit tevoren vanwege het sterke groeipotentieel van internationale markten," zei CEO Marc Bollard vorig jaar in een persbericht.

Marks & Spencer heeft het financieel moeilijk

In 2013 was het erop of eronder voor de modeafdeling van Marks & Spencer en Bolland. In het boekjaar 2012-2013 daalde de omzet van de kledingafdeling in Groot-Brittannië met 2,4 procent. De damesmodeconsumenten en het druiligere weer kregen toen de schuld van de slechte resultaten van de modeafdeling van Marks & Spencer. De totale divisie ‘general merchandise’ met naast kleding ook woonaccessoires, daalde 4,1 procent, internationaal. De omzet van het gehele bedrijf groeide in 2012 met 1,3 procent tot 10 miljard pond (11,8 miljard euro). De foodafdeling scoorde het beste, met een omzetgroei van 3,9 procent in 2012.

Een jaar later rapporteerde de Britse winkelketen voor het derde jaar op rij een winstdaling. De jaarwinst liep 3,9 procent terug naar 623 miljoen pond (765 miljoen euro). De omzet steeg in boekjaar 2013-2014 licht met 2,7 procent naar 10,3 miljard pond (12,6 miljard euro). Volgens Bolland had M&S in 2013 'solide vooruitgang’ gemaakt. “General merchandise (waar de kledingverkoop onder valt, red.) is nog niet bevredigend, maar veel van het zware werk is inmiddels gedaan.” Bolland gaf eerder dat jaar aan dat de kledingverkoop weer aantrok. De kledingomzet nam in het vierde kwartaal met 0,6 procent licht toe, waarmee een einde kwam aan tien kwartalen van omzetdalingen.

In de dertien weken voorafgaand aan kerst daalde de omzet van Marks & Spencer met 5,8 procent. De verkoop van mode-items daalde met 5,3 procent. Het bedrijf geeft de schuld aan het milde weer in oktober en november. Ook waren er problemen op het distributiecentrum in Castle Donington: de bestellingen rond kerst waren niet meer bij te houden. David Cumming, hoofd aandelen bij Standard Life, dat een klein belang heeft in Marks & Spencer, wijt de omzetdaling aan de CEO. Tegen Drapersonline.com zegt hij: "Marc Bolland zit er al vijf jaar en in die periode is de winst gedaald, ondanks 2,5 miljard pond aan investeringen." Een andere analist, Honor Westnedge van Verdict Retail voegt toe: "De verschrikkelijke kerst resultaten smeken om de vraag: 'Is het managementteam sterk genoeg om moeilijke beslissingen te maken die nodig zijn voor de wederopbouw van het verloren marktaandeel van Marks & Spencer?'”

Nieuwe CFO

De Britse winkelketen kondigde in november 2014 aan een nieuwe CFO te hebben aangenomen. Helen Weir vervult de positie. Bolland liet weten: “We zijn blij dat we Helen kunnen benoemen als CFO. Ze is zeer goed gekwalificeerd, en brengt een schat aan relevante ervaring in financiën, detailhandel en consumentervaringen met haar mee. We kijken uit naar haar toetreding tot het Marks & Spencer team."

marksenspencer
Winkelopening