Macintosh ging failliet door gebrek aan investeringen in winkels

Door de beperkte investeringen en hoge kosten is Macintosh in de problemen gekomen. Door de financiële en economische crisis was de keten terughoudend in investeringen en het maken van kosten, dat ten koste ging van de aantrekkelijkheid van de winkels.

“Het gevolg is dat winkels er merkbaar sleetser uit gaan zien, merken minder worden geladen en winkelformats verouderen,” schrijven de curatoren in het tweede faillissementsverslag. “Dit heeft bovenop de effecten van de economische crisis en online substitutie een verder negatief gevolg gehad op het aantal winkelbezoekers, de verkopen en brutomarges.”

Ook de ontwikkeling van het online segment speelde een rol. De online vraag ging ten koste van de traditionele vraag in offline schoenenwinkels, ook bij het failliet verklaarde schoenenbedrijf. “Macintosch moet aanzienlijk meer investeren in online marketing voor vrijwel alle schoenenformats van Macintosh in de Benelux, om de druk op haar offline omzet te compenseren met de online omzet,” aldus de curatoren.

Een derde oorzaak moet gezocht worden in de relatief lange huurcontracten, stellen de curatoren. Hierdoor waren de mogelijkheden om in te grijpen in het groeiend aantal slecht draaiende winkels beperkt, vooral in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Verder was de recessie ook van invloed. Vooral het extreem slechte weersverloop van najaar 2014 en najaar 2015 hebben de problemen ‘aanzienlijk verhevigd’, aldus de curatoren.

Tegelijkertijd had Macintosh te maken met kosten als gevolg van de beursnotering. Zo moet het bedrijf verplicht cijfers rapporteren. Uiteindelijk kon Macintosh niet anders dan surseance van betaling aanvragen.

Uit het tweede faillissementsverslag blijkt tevens dat een groot deel van de inventaris verkocht is. Er is echter nog een schuld over van 37,7 miljoen euro. De contracten van de werknemers zijn per 1 juli opgezegd.

Beeld: Macintosh

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN