• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Locatus: Belgen zijn weer vaker in de fysieke winkelstraat te vinden

Locatus: Belgen zijn weer vaker in de fysieke winkelstraat te vinden

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Mensen in een commerciële winkelstraat in Antwerpen aan de start van de solden, op maandag 4 januari 2021. Credits: Credit: DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP

Belgen weten de fysieke winkelstraten weer beter te vinden. Uit de halfjaarlijkse passantentellingen van Locatus blijkt dat vooral het centrum van Aalst, Leuven, Sint-Niklaas, Waasland Shopping en Boulevard de Waterloo een opleving doormaken.

Het aantal passanten in de Belgische winkelstraten liep in de coronacrisis enorm terug. De afgelopen twee jaar spreekt Locatus van een voorzichtig herstel. Volgens het onderzoeksbureau is dat duidelijk te zien in de aantallen van begin 2024 in vergelijking met 2023. Het passantenaantal stijgt hier met 46 procent.

Het aantal passanten in de winkelstraat ligt echter nog wel lager dan in 2019, het jaar voordat het coronavirus zijn intrede deed. Locatus kijkt ook naar de periode voor de coronacrisis en ziet dat het aantal bezoekers en passanten tussen 2012 en 2019 in Belgische winkelgebieden geleidelijk afnam. Die trend lijkt zich nu weer voort te zetten, nu de extreme coronadip geschiedenis is. Vergeleken met het jaar 2012 is het aantal passanten met 34 procent gekrompen.

Locatus
passanten
Winkelstraat