• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Leegstand Belgische winkelpanden verder afgenomen in 2022

Leegstand Belgische winkelpanden verder afgenomen in 2022

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Winkelstraat de Meir in Antwerpen. Beeld: FashionUnited

In 2022 ging de winkelleegstand in België verder omlaag. Aan het begin van het jaar stond nog 11,6 procent van de winkelpanden in België leeg, eind december was dat nog 11,3 procent. Het aantal leegstaande panden zakte van 23.405 naar 22.557. Dat blijkt uit cijfers van retaildatabureau Locatus, dat de leegstand van winkelpanden sinds 2008 bijhoudt.

Toen Locatus in 2008 begon met meten stond in België 5,1 procent van de handelspanden leeg. Dat had volgens Locatus voornamelijk te maken met de opkomst van online shoppen. In de jaren daarna steeg de leegstand naar 11,9 procent in mei 2021. Dat moment was een keerpunt: sindsdien daalt de leegstand weer geleidelijk.

“Sinds 2020 groeit het aantal handelsmeters in België niet meer. Dat is dan ook een eerste verklaring voor de afname van de leegstand,” schrijft Locatus. Daarnaast ziet het onderzoeksbureau dat de afvloeiing van fysiek naar online winkelen minder sterk begint te worden. “Zo zien we bij speelgoed, juweliers en boeken – branches waar veel omzet naar online is verschoven – na jaren van een terugloop van het aantal winkels, dit jaar voor het eerst een stabilisatie van het aantal winkels.”

De winkelleegstand in België is met 11,3 procent hoger dan die in Nederland, waar de leegstand zes procent bedraagt, en Luxemburg, waar de leegstand 9,2 procent is. In Groot-Brittannië is de winkelleegstand hoger: daar ligt deze op 14,1 procent.

Leegstand
Locatus