• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • JC Penney en Macy's kondigen aan winkels te sluiten

JC Penney en Macy's kondigen aan winkels te sluiten

Door Laurie van Deventer

9 jan. 2015

Retail

De start van het nieuwe jaar staat in teken voor verandering voor de Amerikaanse retailers Macy's en JC Penney. Beide warenhuisketens hebben deze week bekend gemaakt zich in 2015 te focussen op kleinere, beter presterende winkels met minder personeel.

JC Penney sluit 39 slecht presterende winkels met als doel de winstgevendheid te verhogen. Dit betekent dat ongeveer 2.250 fulltime en parttime verkoopmedewerkers worden ontslagen. JC Penney laat weten ook alle warenhuis gevestigde winkels te sluiten op 4 april 2015, nadat de al geplande winkels de deuren hebben gesloten. De Amerikaanse retailer zal 1.020 winkels in het land behouden.

Amerikaanse retailers JC Penney en Macy's sluiten slecht presterende winkels

Macy's winkelsluiting hangt samen met de reconstructie om de productie en efficiëntie te verhogen. Het sluiten van veertien Macy's winkels kan leiden tot het ontslag van 2.200 winkelmedewerkers. De warenhuisketen kondigde aan dat zoveel mogelijk medewerkers, die met de reorganisatie te maken krijgen, worden overgeplaatst naar andere filialen.

"Ons bedrijf reageert snel op de verandering in de manier waarop klanten tegenwoordig winkelen. We moeten blijven investeren in ons bedrijf om ons te concentreren op hetgeen dat de klant leidt en ons voor te bereiden op de toekomst," zegt Terry Lundgren, CEO van Macy's. Macy's rapporteerde, op dezelfde dag dat de herstructurering van Macy's werd aangekondigd, een stijging van 2,7 procent van de verkoop in november en december. JC Penney rapporteerde een like-for-like stijging van 3,7 procent van de verkoop in het kritieke vakantieseizoen. Een aantal dagen later kondigde de Amerikaanse retailer de winkelsluitingen aan.

"We evalueren onze winkels continu om ons winkelprofiel te bepalen en te kijken of er behoefte is slecht presterende winkels te verplaatsen of te sluiten," vertelt Sarah Holland, media relatiemanager. "Dit soort evaluaties zijn van essentieel belang bij het voldoen aan onze doelstellingen op lange termijn voor de toekomstige groei van het bedrijf. Hoewel het nooit een makkelijke beslissing is om winkels te sluiten, vooral door de impact die dit heeft om gewaardeerde winkelmedewerkers en klanten, voelen we dat dit een noodzakelijke zakelijke beslissing is."

Naast het feit dat Macy's veertien winkels sluit, heeft de warenhuisketen al plannen gemaakt nieuwe winkels te openen. Eerder kondigde ze aan zeven filialen verspreid over 2015 te openen. Daar komt in 2016 een winkel in Los Angeles bij en eind 2017 een filiaal in San Jose. JC Penney heeft niet het doel extra winkels te openen in 2015. De aankondiging van de winkelsluiting van JC Penney volgde vlak nadat retailer Wet Seal noodgedwongen 338 winkels moest sluiten.

JCPenney
MACY'S